Otvorena dionica autoputa od Tarčina do Bradine u sklopu Koridora 5C

Danas je svečano otvorena dionica autoputa na Koridoru 5C od Tarčina (južno od Sarajeva) do Bradine, a na kojoj se nalazi tunel Ivan. Dionicu je otvorila i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

To je danas učinila zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom. Izgradnja ove dionice, duge 6,9 kilometara, koštala je 77,9 miliona eura od čega je Evropska unija osigurala 23,3 miliona eura. Sama izgradnja tunela koštala je 56,7 miliona eura.

EU je osigurala grantove u ukupnom iznosu od 542 miliona eura za izgradnju autoputa u Bosni i Hercegovini.

Von der Leyen se ranije danas susrela s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a potom se u Domu Oružanih snaga u Sarajevu obratila političarima, predstavnicima civilnog društva, radnicima u kulturi i novinarima.

Ponovila je da EU želi da Bosna i Hercegovina postane njenom članicom te je najavila paket energetske pomoći Unije u iznosu od 71 milion eura. Kao cilj pomoći je istakla veću energetsku nezavisnost i veće korištenje obnovljivih izvora energije. Obećala je i finansijsku podršku stanovništvu i kompanijama koje su pogođene rastom cijena energenata.

Ranije je posjetila Prištinu i Tiranu, danas će posjetiti i Beograd, a sutra, 29. oktobra, posjetit će Podgoricu. Njen dolazak iz Prištine u Bosnu i Hercegovinu je kasnio zbog toga što je let njenog aviona prolongiran usljed magle na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Klix.ba

Radio AS