Otvorena nova ambulanta porodične medicine u C fazi Alipašinog Polja

Nova ambulanta porodične medicine otvorena je danas u ulici Trg nezavisnosti br. 12 u C fazi Alipašinog Polja.  Ambulantu su svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvorili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i generalni direktor JU “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo dr. Abel Baltić.

Općina Novi Grad Sarajevo adaptirala je prostor površine 100 kvadratnih metara, a opremila ga je Javna ustanova “Dom zdravlja” KS. U ambulanti će raditi jedan tim porodične medicine, u prvoj smjeni – ponedjeljak, utorak i petak od 7.30 do 15 sati, u drugoj smjeni – srijeda i četvrtak od 13 do 20.30 sati. Stavljanjem u funkciju ove zdravstvene ustanove oko 6.500 stanovnika ovog naselja imat će mogućnost da u blizini svojih domova dobiju uslugu primarne zdravstvene zaštiite.

Načelnik Semir Efendić kazao je da je ambulanta u C fazi otvorena na zadovoljstvo svih građana, obzirom da je zdravstvo jedna od najvažnijih usluga koju građani očekuju u javnom sektoru.

“Vrlo je značajno da ambulanta bude u blizini domova naših građana. Ovdje u C fazi rješavamo jedan problem, jer radi se o velikom naselju sa više od 5.000 stanovnika koje do sada nije imalo ambulantu, te su oni koristili usluge ambulante ”Saraj-Polje” koja nije tako blizu, pogotovo za starije osobe. Nakon izvjesnog perioda gdje smo radili na pripremama sa JU ”Doma zdravlja” KS danas je svečano ambulanta otvorena. Prostor koji je u vlasništvu Općine je adaptiran i ustupljen je na korištenje JU ”Dom zdravlja”. Adaptacija prostora je koštala oko 85.000 KM, dok je JU ”Dom zdravlja” KS izvršila potpuno opremanje ovog prostora. Nadamo se da će JU ”Dom zdravlja” KS moći adekvatno odgovoriti kadrovski i imati pravovremeno uvijek na raspolaganju ljekare što se u jednom broju ambulanti u zadnje vrijeme dešavalo kao problem, te se nadam da će ovdje funkcionisati na najbolji način. Sam prostor ambulante je odgovarajući i komotan. Vjerujem da će pacijenti biti zadovoljni”, kazao je Efendić.

Generalni direktor JU ”Dom zdravlja” Kantona Sarajevo Abel Baltić kazao je da je današnji dan jedan od najznačajnijih datuma u posljednjih godinu dana. Dodao je da će ambulanta raditi u dvije smjene, tri dana u prvoj i dva dana u drugoj smjeni.

“Sretni smo da možemo stanovnicima C faze pokloniti ambulantu, ali ne samo njima, već ovo znači i nama zdravstvenim radnicima. Dio pacijenata koji se liječio u Domu zdravlja ”Saraj-Poje” će prenijeti karton, te na taj način rasteretiti gužve u Saraj-Polju. Ovaj prostor je arhitektonski odlično uređen, mi smo nabavili najmoderniju i najsavremeniju opremu, tako da će se u ovim prostorijama našim komšijama pružiti adekvatna zdravstvena zaštita”, rekao je Baltić.

Dženisa Ibišević, doktorica spec. porodične medicine u Novom Gradu istakla je da je vrlo radosna danas zajedno sa svojim kolegama zbog otvaranja ambulante u C fazi.

“Već duže vrijeme ovdje nije bilo ambulante, pacijenti su bili korisnici drugih ambulanti, najviše na „Saraj-Polju“,  ambulanti ”Alipašino Polje B-faza” i ”Švrakino Selo”. Mi očekujemo da će pacijenti vrlo brzo prenositi kartone. Prenos kartona će ići sukcesivno, svaki pacijent će doći ovdje u ambulantu i podnijeti zahtjev, također moguće je da jedan pacijent podnese zahtjev za cijelu porodicu s obzirom da imamo cijele porodice u jednom timu. Kartoni će organizovano svakodnevno po prijemu zahtjeva dolaziti kod nas u ambulantu”, kazala je Ibišević.

Otvaranju su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora – glavni tehničar doc. dr. Ademir Spahić, šef Organizacione jedinice Novi Grad dr. Admir Mašović, šefovi i glavne sestre ostalih organizacionih jedinica, te članovi Upravnog i Nadzornog odbora JU DZKS, predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović i vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, te građani i mediji.

Radio AS