Otvoreno takmičenje za mlade “Films for Future/Filmovi za budućnost”

S ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša za sve nas i buduće naraštaje, Sarajevo Film Festival u partnerstvu sa Sarajevom gradom filma UNESCO-a i Zelenim klubom kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), pokreće takmičenje za mlade iz cijele zemlje pod nazivom “Films for Future/Filmovi za budućnost”, saopšteno je iz Press službe Festivala.

U takmičenju mogu učestvovati  mladi iz Bosne i Hercegovine u dobi od 13 do 25 godina. Svoja kratka videa/reelse u trajanju do 90 sekundi na temu kako vide svoj doprinos zaštiti okoliša mogu poslati do 11. augusta na mail info@sarajevocityoffilm.ba, sa svojim kontakt podacima (ime i prezime, godina rođenja,  kontakt telefon i adresa).

 U saopćenju se navodi da je slanje videa putem maila je obavezno, a pored toga mladi svoje video/reels mogu objaviti na svojim društvenim mrežama (FB i Instagram), te tom prilikom koristiti hashtagove: #29thSFF #NetZero #ZajednoNapravimoRazliku.

Videa trebaju biti na jednu od tema: Što mladi mogu učiniti za zdraviju i zeleniju planetu? Kako mogu pomoći u očuvanju okoliša? Kako mogu napraviti pozitivne promjene u svojoj sredini?

Autori/ice pet najboljih video uradaka će odabrati kreativni žiri, a imena pobjednika će biti objavljena 12. augusta, na Međunarodni dan mladih. Pobjednicima će biti uručene vrijedne nagrade, na događaju koji će biti upriličen za vrijeme trajanja 29. Sarajevo Film Festivala. Dolazak u Sarajevo pobjednicama/pobjednicima koji žive izvan Sarajeva osigurat će Zeleni klub. Nagrade će biti uručene u Zelenom paviljonu na 29. Sarajevo Film Festivalu.

Pobjednički video uradci će biti objavljeni na društvenim mrežama Sarajevo Film Festivala, Sarajevo UNESCO grada filma, kao i Zelenog kluba i UNDP-a u BiH.

Kao priznanje globalnom pokretu mladih “Fridays for Future” ovo takmičenje nosi naziv “Films for Future”.

Radio AS