Ovaj mjesec počinje rekonstrukcija dijela Igmanske ceste

Ovaj mjesec će početi rekonstrukcija ratnog puta na Igmanu od Glavogodine do Osmica, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Direktor kantonalne Direkcije za puteve Selmir Kovač i direktor kompanije Demus Dino Smailović, u prisustvu kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štete i načelnika Ilidže Nermina Muzura , potpisali su danas okvirni sporazum za izvođenje radova na projektu rekonstrukcije Igmanske ceste od Glavogodine do Osmica.

Sporazum je potpisan nakon što je proveden postupak javne nabavke i izabran izvođač radova. Kako je navedeno, početak radova na ovom projektu očekuje se u ovom mjesecu.

“Nakon mnogo godina priče o rekonstrukciji ratnog puta Igman, isticanju njegove važnosti, ponosan sam što je nakon završenih svih tenderskih procedura, danaspotpisan ugovor za izvođenje radova. Pored očuvanja historijskih vrijednosti, dodatno za cilj imamo jačanje infrastrukturnog povezivanja svih naših općina. Uprkos svim preprekama i pritiscima, nastavljamo graditi i mijenjati sliku našeg kantona, ostavljajući građanima trajne vrijednosti”, istakao je Šteta.

Projekt će u svojoj prvoj fazi podrazumijevati rekonstrukciju tri kilometra saobraćajnice, a pored historijskog, veliki značaj će se ogledati u tome što će izgradnjom ove ceste biti povezane tri općine Kantona Sarajevo.

“Izgradnja ratnog puta preko Igmana od velike je važnosti za općinu Ilidža. O historijskoj vrijednosti i ulozi ove putne komunikacije tokom agresije na Bosnu i Hercegovini suvišno je govoriti. To su činjenice koje velika većina građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine dobro poznaje. Siguran sam da će izgradnja ovog puta, koji je trenutno potpuno neuslovan, mnogo značiti svim posjetiocima Igmana, posebno jer nastojimo Ilidžu povezati sa Trnovom i Hadžićima”, kazao je načelnik Muzur.

Nadzor nad projektom će vršiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, a vrijednost okvirnog sporazuma za radove iznosi 3.292.000 KM bez PDV-a, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radio AS