Ovako bi trebalo izgledati poznato ilidžansko izletište Stojčevac

Prihvaćeno je idejno rješenje za uređenje ilidžanskog izletišta Stojčevac. To znači da je poznato kakav sadržaj bi trebao biti na ovoj lokaciji koja je skoro tri decenije zanemarivana.

Stojčevac je do posljednjeg rata bio jedno od omiljenih izletišta u Sarajevu, ali i šire. Poznato i po Titovoj vili privlačilo je veliki broj ljudi. Tokom rata je bilo mjesto teških borbi. Tada je devastirano, a devastacija je nastavljena i nakon rata.

Općinska i kantonalna vlast žele ovom izletištu kod Vrela Bosne da vrate stari sjaj. Pristupni putevi su nedavno asfaltirani te je postavljena rasvjeta. Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković je napomenuo da su asfaltiranje i postavljanje rasvjete bili prva faza, a da je uređenje samog izletišta druga faza.

Ukazao je da će realizacija druge faze ovisiti o brzini izbora izvođača radova. Poziv firmama bi trebao biti uskoro objavljen. Procjena je da će radovi koštati više od 900.000 KM. Problem u utvrđivanju konačne cijene uzrokuje neprekidno poskupljenje građevinskog materijala. Osim nadležne kantonalne ustanove, izgledno je da će radove finansirati i Općina Ilidža koja je izdvojila sredstva za asfaltiranje i rasvjetu.

Sadržaj na izletištu

Autorica idejnog rješenja, inžinjerka hortikulture Amila Gadžo je obrazložila kakav sadržaj će biti na Stojčevcu. Istakla je da je osmišljavanje rješenja bilo znatno uslovljeno time što je riječ o zaštićenom području koje ima status historijskog parka. Zbog toga je dugo rađeno na osmišljavanju rješenja za koje je navela da je u skladu s domaćim i međunarodnim propisima – Firentinskom i Venecijanskom poveljom o zaštiti historijskih parkova.

“Idejno rješenje je koncipirano tako da bude što bliže izvornom projektu zagrebačkog pejzažnog arhitekte Smiljana Klaića iz 1957. te da se zadovolje potrebe današnjih korisnika ovog prostora”, naglasila je Gadžo dodavši da se prilikom utvrđivanja idejnog rješenja suočavala s brojnim poteškoćama, a kao razlog za to je navela to što je cijeli kompleks izgrađen kao vojni.

Uređenje Stojčevca, prema njenim riječima, podrazumijevat će vraćanje šetnicama izvorni izgled, uređenje velikog i malog jezera, obnova dječijeg igrališta, koje će biti prilagođeno djeci s poteškoćama u razvoju, obnova teniskih i košarkaških terena, postavljanje fitness sprava.

“Predviđeno je i postavljanje klupa sa i bez naslona, ‘baby friendly’ klupa pogodnih za dojenje i presvlačenje beba, informativno-edukacijskog objekta i montažno-demontažnih objekata, uređenje edukativnih staza na kojima će djeca interaktivno učiti o zaštiti životne sredine”, istakla je Gadžo te potcrtala da se uređenjem neće narušiti ekosistem.

Sagovornici su podsjetili da je država vlast nadležna za rekonstrukciju same Titove vile. Jeleškoviću je neprihvatljivo to što nadležni ništa ne čine da se iskoristi ova značajna građevina. Kako je kazao, odgovorni su prebacivali lopticu jedni na druge kada su razmatrane mogućnosti intervencije na ovoj građevini. Najavio je da će Titova vila biti ograđena kako bi se onemogućio pristup i nastavak devastacije.

Roštiljanje, ulaz i videonadzor

Ono oko čega još nije donesena konačna odluka jeste da li dopustiti roštiljanje. Jelešković je istakao da će se razmotriti mogućnost izdavanja roštilja i njihovo korištenje pod kontrolisanim uslovima, tj. da postoji mogućnost brzog gašenja vatre ako izbije požar.

“Dobro ćemo sagledati to pitanje i nećemo naprečac donositi odluke”, dodaje.

Cijelo izletište Stojčevac će biti ograđeno. Izgledno je da se ulaz još neće naplaćivati, a konačna odluka po ovom pitanju bit će na kantonalnoj vlasti. Za napomenuti je da je ulaz na područje Spomenika prirode Vrelo Bosne bio besplatan, ali da se posljednjih nekoliko godina naplaćuje.

Planirano je i postavljanje videonadzora, a za šta su ranijim radovima stvorene pretpostavke.

klix.ba

Radio AS