Ove jeseni završena zamjena 60 peći na čvrsta goriva sa novim certificiranim pećima na pelet u KS

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj koji finansira Švedska, provodi aktivnosti na implementaciji pilot projekta „Subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sa certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u KS“. 

Radi se o iznimno važnom projektu, obzirom da su brojna istraživanja pokazala da je jedan od glavnih uzročnika lošeg kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, u zimskom periodu, emisija zagađujućih tvari iz kućnih ložišta na čvrsta goriva.

Ove jeseni, kroz navedeni projekt, završena je zamjena 60 peći na čvrsta goriva sa novim certificiranim pećima na pelet. 

Po okončanju grijne sezone nastavlja se implementacija aktivnosti na terenu.

Iz ovog resornog ministarstva napominju kako je prelazak na korištenje peći/kotlova na pelet subvencioniran iznosom do 70% od iznosa ukupnih troškova ili maksimalnim iznosom do 5.000 KM po korisniku, dok je prelazak na grijanje pomoću toplotnih pumpi subvencioniran iznosom do 40% od iznosa ukupnih troškova ili maksimalnim iznosom do 7.000 KM po korisniku.

Sredstva za implementaciju ovog projekta, u jednakom omjeru, a u ukupnoj vrijednosti od 2,9 miliona KM, osigurale su Vlada KS i Švedska. 

Radio AS