Ove subote u Pozorištu mladih gledajte Zijaha Sokolovića u predstavi “Demokratija”

U okviru “Zijahove antologije” u Pozorištu mladih Sarajevo će ove subote (21. januar) u 20 sati biti odigrana predstava “Demokratija”.

“Predstava ‘Demokratija je duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno – ispričana scenska priča o raznim oblicima NEUSPJELE demokratije. Naravno tu su i priče ili samo bljeskovi ili citati, priča i pričica o tiraniji i tiranima, ali glavni materijal je analiza smisla, svrhe i mogućnosti demokratije, kao do sada najboljeg, iako daleko od savršenog oblika vladavine u državama i društvima.

Glavna ideja predstave je da demokratija nije jednom dat model vladavine – nego je to PROCES usavršavanja društvenih odnosa i političkih odnosa. Umjetnički jezik ove predstave je neodoljiv! Igrajući duhovite, kratke scene, sa preokretima, komentarima, ironijom i samoironijom, kroz citate poznatih dramskih djela iz istorije, Dražen Šivak i Zijah A.Sokolović, nas vode, skokovito, nevjerovatno razigrano, slobodno i iskreno, a tehnički savršeno, kao satni mehanizam, bez ijedne greške, kroz svijet pozorišta i politike, istorije i filozofije, sociologije, poezije…ova predstava je postala MODEL, da se publika sama preispita i SLOBODNO ODLUČI – u ovom slučaju o izborima, a u sljedećem slučaju o vlastitom životu”, Goran Cvetković – Beograd 2015. godine.

“Ali i publika u ovoj dinamičnoj, edukativnoj, pametnoj, ali duhovitoj, lepršavoj predstavi ima posebno mjesto…Osobno, to je kazališno ali i sociološko istraživanje i očudjivanje”, Bojana Ćustić Juraga, Glas Istre, Rijeka, 15.07.2022.

“Teatar pozorišne magije Zijaha A.Sokolovića…samo je ovdje riječ o pozorišnoj iluziji, a u našem slučajaju o okrutnoj stvarnosti života i doba u kojem jesmo, a Dražen Šivak i Zijah A.Sokolović nas vode kroz povijest ljudskih odnosa i padova, kroz mutne predjele ljudske istorije, biografije velikih ljudi i dramskih protagonista kroz stoljeća, pred nama defiluju ratnici, vojkovodje, mislioci, političari i revolucionari, diktatori narodne vodje prošlosti i sadašnjosti, oni pod čijim je plaštem i voljom za moć otpočeo ili se odvijao taj mukotrpan put ka demokratiji, vladavini naroda, gdje više ne bi bila presudna i odlučujuća riječ pojedinca, već mišljenje odabranih predstavnika samog naroda”, Mladen Bičanić, Oslobodjenje, 24.11.2016.

Nagrade:

  • XIV TKT FEST, nagrada publike predstavi Demokratija kao najboljom predstavi FESTA, Tuzla 2015.
  • XIX TREMA FEST, Zlatna TREMA MASKA, Zijahu A.Sokoloviću za ulogu Drugog demokrate, Ruma, 2016.
  • II internacionalni pozorišni ŠTRIH FEST, GRAND PRIX za najbolji integralni tekst, GRADN PRIX za najbolju predstavu, GRAND PRIX najboljeg glumca Draženu Šivaku i Zijahu A.Sokoloviću, Beograd 2016.
  • 10.GUMBEKOVI DANI, nagrada Zijahu A.Sokoloviću za najbolju mušku ulogu, Zagreb, 2017.
    1. MOSTARSKA LISKA, Zijahu A.Sokoloviću za režiju i ulogu Drugog demokrate, Mostar, 2017.

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na broj telefona 033 442 572, kao i putem facebook stranice Pozorišta mladih, a možete kupiti i preko stranice kupikartu.ba – cijena ulaznice je 10KM

Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12.00 do 14.00 sati i dva sata prije početka predstave.

Radio AS