Ovo ljeto u Sarajevu će biti nezaboravno: Brojni festivali i ARTBAT ispred Vječne vatre

Sarajevo je grad kulture, umjetnosti, dobrih ljudi, gastronomije i najbolje zabave. Posebno u ljetnim mjesecima grad odiše festivalskom atmosferom. Tada građani i posjetioci Sarajeva svih generacija mogu uživati u nizu zanimljivih sadržaja.

Brojni festivali koji se u Sarajevu održavaju tokom ljetnih mjeseci, te se nastavljaju i na jesen, čine naš grad jednom od najpoželjnijih regionalnih destinacija za zabavu. Sjajni programi i umjetnici u ovom periodu, kulturnu ponudu našeg grada učine još bogatijom. 

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je pružilo bezrezervnu podršku mnogobrojnim festivalima i projektima s ciljem da kulturu i umjetnost, te različite zabavne sadržaje približi svima na području Kantona, kako građanima našeg grada, tako i turistima. 

Sezona najboljih festivala počela je jednim od najzančajnijih kulturno-muzičkih festivala Garden Of Dreams, koji je okupio veliki broj ljudi u srcu Sarajeva tokom dva nezaboravna dana (od 9. do 10. juna). 
Prvi dan festivala odisao je energijom lokalnih i regionalnih zvijezda koje su zapalile binu u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Regionalne i lokalne zvijezde Velahavle, Who See, Artan Lili i Vojko V priredili  su nevjerovatne nastupe koji su publiku ostavili bez daha.

Kruna večeri bio je Tom Odell, svjetski poznati muzičar koji je svojim emotivnim izvedbama oduševio prisutne. Drugi dan festivala bio je posvećen elektronskoj muzici i donio je euforiju plesa i nezaboravnih trenutaka. Domaći i inozemni izvođači poput Ame, Chris Liebing, Woo York i Recondite pokazali su svoje majstorstvo za DJ pultom, stvarajući nevjerovatnu atmosferu koja je trajala do zore. 

Kultura na ulice

Specijalni program “Kultura na ulice2023!” u organizaciji Narodnog pozorišta Sarajevo je na zadovoljstvo svih, kulturna i muzička dešavanja iz ustanova izvukao na javne prostore. Program je počeo 16. juna koncertom Hora Opere NPS na Bijeloj tabiji, potom su uslijedile predstave, performansi i nastupi raznih umjetnika pojedinaca i grupa. Program će trajati do kraja septembra, a publiku očekuje još mnoštvo dramskih, baletskih i operskih predstava na trgovima u Kantonu Sarajevo, izložbe, likovne kolonije, te koncerti klasične i savremene muzike.

Nedugo zatim počele su 27. “Baščaršijske noći”, ljetni festival u organizaciji JU Bosanski kulturni centar KS. Festival je otvoren multimedijalnom izložbom “Priče iz Templa” i sjajnim koncertima na Metalcu. Publika je imala priliku uživatu u nastupima domaćih i regionalnih muzičkih zvijezda. Festival će trajati do kraja jula i donijet će mnoštvo različitih sadržaja, pomno biranih kako bi svako za sebe mogao pronaći nešto. Koncertom dive sevdaha Hanke Paldum, 30. jula na Centralnoj pozornici Vijećnica, svečano će biti zatvoren festival.

Za sve ljubitelje filma i dobre zabave, 15. Omladinski Film Festival Sarajevo povodom svog otvaranja 18. jula priredit će spektakularan koncert makedonskog DJ-a Kirila Džajkovskog. Najavljen je Central Clubbing party, a nastupit će i poznata bh. grupa Letu štuke na Vilsonovom šetalištu, čiji nastup je na rasporedu 22. jula. Ovogodišnji OFF će prikazati 59 filmova na šest festivalskih lokacija širom Sarajeva.

Period od 27. do 29. jula rezervisan je za fantastični muzički festival Live Stage na platou Skenderija. 

Street Food Market

Ljubitelji dobre hrane i muzike imat će priliku uživati na Street Food Marketu od 25. jula do 6. augusta na popularnom sarajevskom okupljalištu Vilsonovo šetalište. Market će biti otvoren koncertom sjajne pjevačice Aleksandre Radović, a nastupit će i brojni drugi poznati izuvođači poput hrvatske pop dive Vanne, te Željka Samardžića. Osim dobre muzike, market će okupiti i 24 renomirana izlagača hrane. Brojni sadržaji su najavljeni i za djecu, te je zabava, dobra hrana i druženje zagarantovano za sve uzraste. 

U sklopu Sarajevo Street Food Marketa 29. jula sa početkom u 12:00 sati u posebno dizajniranoj ljetnoj bašti sa terasama koja prima 3.000 ljudi, održat će se Matinée, popularni event elektronske muzike u kombinaciji sa raznim umjetničkim performansima.

Krajem augusta crvenim tepihom postavljenim ispred sarajevskog Narodnog pozorišta šetat će neke od najvećih filmskih zvijezda, a publika će imati priliku uživati u kvalitetnim filmskim ostvarenjima. Riječ je o Sarajevo Film Festivalu, jednom od najvećih filmskih festivala u Evropi, koji prikazuje raznovrsne dugometražne i kratke filmove iz cijelog svijeta. Ovogodišnji 29. Sarajevo Film Festival na rasporedu je od 11. do 18. augusta 2023. godine. Nezaboravno filmsko iskustvo očekuje sve učesnike i posjetioce.

U istom periodu, od 11. do 18. augusta plato Skenderija će biti glavno okupljalište ljubitelja dobre hip-hop i elektronske muzike, te senzacionalnih zabava. Sada već poznata Summer Lounge otvorena bašta radi samo tokom Sarajevo Film Festivala i svake večeri realizira sjajne nastupe domaćih, regionalnih i svjetskih poznatih DJ-eva. 

Impresivna atmosfera u Sarajevu tokom Sarajevo Film Festivala završit će se 18. augusta ispred Vječne vatre. Na završnoj noći SFF-a nastupit će jedan od najpopularnijih izvođača elektronske muzike na svijetu ARTBAT, koji čine dva talentovana DJ-a i producenta iz Kijeva, Artur i Batish. 

Ovo ljeto u Sarajevu će biti nezaboravno.

Radio AS