Ovo su dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2022. godinu

Prof. dr. Rifat Škrijelj, prim. dr. Željko Ler i Privredno društvo za promet i usluge „Alternativa“ d.o.o. Sarajevo dobitnici su ,,Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini, a Nermin-Bela Sukić, posthumno, nagrade „Graham Bamford”

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 13. sjednici kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, minutom šutnje odalo počast civilnim žrtvama rata u Ukrajini.

Rad današnje sjednice, po usvojenom dnevnom redu, započeo je razmatranjem i usvajanjem Izvještaja o radu Odbora za dodjelu ,,Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini. Predsjedavajući Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” Nihad Uk, u svom izlaganju, upoznao je gradske vijećnike o radu Odbora. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću Odbor uputio i utvrđene prijedloge za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini.

Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini predložio je Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje jednog kandidata u oblasti privrede (Privredno društvo za promet i usluge „Alternativa“ d.o.o. Sarajevo), jednog kandidata u oblasti nauke i obrazovanja (prof. dr. Rifat Škrijelj) i jednog kandidata u oblasti zdravstva i socijalne zaštite je (prim. dr. Željko Ler).

U oblasti kulture i umjetnosti predložena su dva kandidata (Damir Imamović i Avdo Huseinović), kao i dva kandidata u drugim oblastima rada i stvaralaštva (Borislav Boro Kontić i Mensur Bektić).

Gradsko vijeće je, tajnim glasanjem, odlučilo da su dobitnici „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2022. godini Privredno društvo za promet i usluge „Alternativa“ d.o.o. Sarajevo – za doprinos u oblasti privrede, prof. dr. Rifat Škrijelj – za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja i prim. dr. Željko Ler – za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o dodjeli nagrade „Graham Bamford“ Nerminu-Beli Sukiću, posthumno.

Dobitnici nagrada će se promovisati i nagrade će im uručiti gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Sarajeva – 6. aprila.

ba.n1info.com

Radio AS