Ozvaničen projekat “Svijet mogućnosti”, umjetnička forma posvećena ljudima s poteškoćama

Projekat “Svijet mogućnosti” u okviru evropskog programa “Kreativna Evropa”, čiji cilj je u vidu umjetničke forme posvećen ljudima s poteškoćama, ozvaničen je na pres-konferenciji u Sarajevu.

Operativno, projekat će rezultirati velikom zajedničkom scenskom predstavom u realizaciji aktera iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Stoga je na pres-konferenciji ozvaničen i početak koprodukcije u ovom projektu potpisivanjem ugovora kulturnih institucija iz navedenih zemalja: East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Grad teatra Budva i Plesnog centra TALA iz Zagreba.

Haris Pašović, direktor East West Centra Sarajevo, naglašava da nije riječ ni o kakvom socijalnom projektu, već isključivo umjetničkom, čiji realizatori žele da rezultati ostave pozitivnog traga mnogo duže od jednoipogodišnjeg trajanja samog projekta.

Milena Marojević Lubarda, direktorica Festivala “Grad teatar Budva”, navodi da je želja realizatora dočarati koliko ljudi s poteškoćama mogu biti uključeni u umjetnički proces.

Milovan Filipović, direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, najstarije profesionalne teatarske kuće na Balkanu, smatra da je ovaj projekat lijepa i korisna priča, primjer umjetničke regionalne suradnje u kojoj će partneri biti i institucije što su po prirodi stvari specifično posvećene problematici osoba s poteškoćama.

Kao primjer uspješne regionalne umjetničke realizacije, Filpović navodi pozorišnu predstavu “Mefisto” u režiji Harisa Pašovića, izvođenu dva puta tokom ovog ljeta u Novom Sadu, za koju je, kaže Filipović, tražena karta više iako su izvedbe bile u sezoni godišnjih odmora.

“Mefisto” nije jedini od primjera kulturnih i umjetničkih relacija u regiji, koje su naveli učesnici ove pres-konferencije.

Moderatorica je bila novinarka Arijana Saračević Helać.

Radio AS