Parking rampa izazvala podjele u naselju Alipašino Polje

Jučer su na parkingu u ulici Bajrama Zenunija održani protesti nezadovoljnih građana iz sarajevskog naselja Alipašino Polje koji su izrazili nezadovoljstvo odlukom Općine Novi Grad da krene u proces naplate tog parkinga.

Predstavnici mjesne zajednice tvrde da su stanovnici ove ulice na vrijeme anketirani te da je, uz spiskove i potpise koje imaju, sve urađeno po proceduri, te da su upravo građani za naplatu parkinga. Sa druge strane, oni koji su jučer protestovali kažu da su prevareni te da im je obećan besplatan parking na kojem je 1. juna osvanula rampa uz obavijest da se parking naplaćuje.

Cilj cijelog projekta, kako navode iz mjesne zajednice, bio je da se šetnica ispod parkinga zatvori za saobraćaj i dodijeli građanima na obostrano zadovoljstvo. Nakon toga pojavio se problem saobraćaja u mirovanju pa se izgradnja ovog parkinga nametnula kao rješenje. Problem se pojavio i kada je parking tokom cijelog dana bio zauzet automobilima, čiji su vlasnici uposlenici preduzeća koja se nalaze u blizini ove ulice, dok građani nisu imali gdje parkirati.

“Ja sam svakodnevno u mjesnoj zajednici imala pritisak građana jer nisu mogli parkirati svoja vozila. Poslije jučerašnjeg skupa mi očekujemo samo njihove zaključke, zahtjeve da vidimo i taj potpis neki, peticiju koju su rekli da su napravili. Ja evo do sada nisam dobila to. Nakon dobivanja te peticije, mi ćemo vidjeti njihove zahtjeve, organizovat ćemo sastanak sa nadležnom službom u Općini Novi Grad, savjet mjesne zajednice i predstavnicima tih građana da pokušamo naći rješenje, da vidimo prvenstveno njihove zahtjeve. Mi imamo zahtjeve 103 građana koji su se svojim potpisom, donošenjem CIPS-ove prijave u mjesnu zajednicu izjasnili za naplatu parkinga”, kaže Senada Granulo, sekretar MZ Alipašino Polje A II i A II.

Predstavnici mjesne zajednice podvlače da su svi bili upoznati s donošenjem odluke o naplati parkinga, da je anketiranjem više stotina građana pristalo da ima svoje mjesto, te da na mjesečnom nivou za to idvajaju novac.

“Provođene su ankete gdje je oko 300 ljudi bilo anketirano, preko 200 je bilo za da se naplaćuje parking po nekim simboličnim cijenama da bi ga mogli koristiti samo stanari okolnih ulica”, ističe Emir Duvnjak, predsjednik MZ Alipašino Polje A I.

Sa druge strane, građani koji su jučer protestovali i žele da ovaj parking bude besplatan, tvrde da se upravo naplatom parkinga dešava sljedeća situacija, kao na priloženim fotografijama.

Mnogi neće platiti parking jer, kako kažu, dužnost općinske administracije je da im osigura besplatno mjesto jer je to javni prostor koji, kako oni smatraju, ne treba biti naplaćen te da će upravo doći do situacije da mnogi nepropisno parkiraju automobile, čemu već svjedoče ove fotografije koje prikazuju vozila parkirana na zelenim površinama, te da je sve više onih koji su svoja vozila parkirali na način da ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju, pa i pješake.

“Javni interes je da građani neće naplatu na ovom parkingu. Tačka. Dakle, argumente za ovo možemo vidjeti na licu mjesta. Trenutno je parking prostor, otkako je rampa postavljena, ispunjen 30 posto, a prije toga je bio popunjen 100 posto”, tvrdi Mane Vrhovac, stanovnik ulice Bajrama Zenunija.

Jučer se nakon protesta na svom Facebook profilu oglasio i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji je istakao da je od početka izgradnje parkinga uslov građana bio da se postavi rampa kako bi se onemogućilo velikom broju privrednih subjekata da tokom cijelog dana uzurpiraju parking mjesto predviđeno za stanovnike ulice Bajrama Zenunija. Sada, nakon postavljanja rampe, protesti su, zaključuje Efendić, ništa drugo do spin, odnosno poruka da iza svega stoji politika.

(TVSA/Radio AS Sarajevo)

Radio AS