Parlamentu FBiH predata peticija sa 56.600 potpisa protiv gradnje MHE

Ispred zgrade Parlamenta FBiH, Koalicija za zaštitu rijeka BiH predala je peticiju sa dodatnih 6.600 potpisa kojim žele apelovati na nadležne da implementiraju Zakon o zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE).

Koalicija za zaštitu rijeka BiH je već predala 50.000 potpisa koji su prikupljeni širom BiH protiv gradnje malih hidroelektrana. Danas je predato dodatnih 6.600 potpisa, a peticija je i dalje otvorena.

Lejla Kusturica iz Fondacije za društvene promjene ACT kaže da ova borba traje već 10 godina i da je vrijeme da se konačno stavi tačka na ovu temu.

Anes Podić iz Udruženja “Eko Akcija” kaže da je neophodno da se ovaj Zakon o zabrani gradnje malih hidroelektrana što prije usvoji jer dalje odlaganje stvara probleme.

“Dvije godine nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao zaključak kojim se Vladi naložilo da u roku od tri mjeseca donosi odgovarajući zakon kojim bi se zabranila gradnja malih hidroelektrana, mi konačno imamo u jednom domu odlučivanje o ovom zakonu. Dom naroda kasni, bojim se da bi moglo čekati izbore a time bi izgledao kao da je sve izborna varka”, kaže Podić i dodaje da ovaj zakon mora biti usvojen bez amandmana.

Emina Veljović iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH još jednom kaže da jednoglasno urgiraju na nadležne na nasvajanje prijedloga Zakona o zabrani granje MHE, čime bi se spriječilo izdavanje energetskih dozvola, a time i dalja gradnja malih hidroelektrana u BiH.

klix.ba

Radio AS