Pionirska dolina i zoo vrt sigurno trasira svoj put u punopravno članstvo EAZA-e

Pionirska dolina i zoo vrt sigurno trasira svoj put u punopravno članstvo EAZA-e, a najviše je određuju ogroman potencijal koji ima i koji će iskoristiti za svoj razvoj i napredak za potpuni ulazak u porodicu evropskih zooloških vrtova. 

Utisci su to Jorga Junholda, mentora Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija koji sa saradnicima boravi u trodnevnoj posjeti sarajevskoj Pionirskoj dolini i preduzeću Park, potvrdili su Feni iz KJKP “Park”.

“Jorg Junhold u prvoj je zvaničnoj posjeti Pionirskoj dolini u ulozi mentora, mada je prije preuzimanja dužnosti boravio ovdje. Smatra pohvalnim što sarajevski zoo vrt tokom perioda korone nije nazadovao, nego je intenzivno radio na pripremi svojih novih projekata”, kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Upravo su projekti i planovi bili osnovna tema sastanaka sa gostima iz Njemačke kojima su osim direktora Adisa Bešlića, izvršnih direktora Enesa Kazića i Amera Mudželeta prisustvovali i pomoćnik ministra Adnan Medić, te predstavnici rukovodstva Pionirske doline i zoo vrta.

Rukovodstvo Parka upoznalo je Junholda, koji je i direktor zoo vrta u Leipzigu, o četiri značajna i vrlo velika projekta koji čekaju spremni ili su počeli s realizacijom.

“Prvi je izgradnja novog objekta koji će doprinijeti modernizaciji rada u zoo vrta i službi koje se brinu o životinjama. Edukacija, odnosno zoo škola – obrazovni program u Pionirskoj dolini projekat je koji spreman čeka odobrenje od Ministarstva, a njegovom realizacijom bi bilo obuhvaćeno 17.000 učenika i to već u ovoj školskoj godini. Treći jednako važan zadatak jeste početak izrade razvojnog master plana Pionirske doline kao strateškog dokumenta ove zelene oaze u centru Sarajeva. Četvrta važna novina jeste digitalizacija prostora rekreativno zabavnog centra koja će uz pomoć napredne tehnologije biti mjesto edukacije, razmjene informacija, oglašavanja, upoznavanja i slično”, navela je Hamza.

Sa gostima iz Njemačke dogovorene su i aktivnosti za ovu sezonu u podmlađivanju skupina postojećih životinjskih vrsta u Pionirskoj dolini. Date su preporuke i smjernice da za početak to budu mlada zebra, klokani, merkati, te naravno da se projekat giboni i transport nove životinje finalizira.

“Delegacija iz Leipziga nakon povratka kompletnim izvještajem informirat će rukovodstvo EAZA-e o napretku i planovima Pionirske doline od kandidata u punopravnog člana evropske porodice, a prema riječima prilikom odlaska bit će to vrlo pozitivan i pohvalan osvrt na razvoj jedinog sarajevskog i najstarijeg bosanskohercegovačkog zoo vrta, popularne Pionirske doline koja od 1. aprila za posjetioce radi svaki dan od 8.00 do 20.30 sati”, kazala je Hamza. 

(Fena)

Radio AS