PKKS: U toku obuka za ugostiteljska zanimanja u KS

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) 35 nezaposlenih osoba iz KS pohađa obuku za ugostiteljska zanimanja za konobara, kuhara, recepcionera i spremačice, a očekuje se i početak obuke za animatore u turizmu.

Obuka u trajanju više od 100 časova sastoji se od teorijskog dijela, koji se realizuje u Centru za edukaciju Privredne komore Kantona Sarajevo, dok se praktična obuka provodi u hotelu Hills na Ilidži. 

“Ovu edukaciju smatram odličnom prilikom da usavršim svoje vještine u kuhanju, što kroz predavanja u Komori, što kroz praktični dio nastave, a nadam se da bi mi se poslije završene obuke mogla ukazati i prilika za posao u ovoj branši”, rekao je Amel Nikšić, polaznik obuke za kuhare. 

Cjelokupna edukacija dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Premošćavanje (Bridging), koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, finansiranog od Europske unije.

Projekat je nastao kao rezultat nastojanja prekograničnih partnera da, u okviru svojih nadležnosti, doprinesu rješavanju problema nedostatka kvalifikovanog osoblja u turističkoj privredi u Zlatiborskom okrugu i Kantonu Sarajevo.

Partneri na projektu su Privredna komora Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Ekonomska škola Užice iz Srbije. 

FENA

Radio AS