Postignut dogovor: Voz Sarajevo-Ploče počinje ponovo saobraćati od 1. jula

U Zagrebu je održan sastanak generalnog direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića i Predsjednika uprave “HŽ putnički prevoz” Željka Ukića na kojem je postignut sporazum o uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo – Ploče.

Dogovoreno je da će voz saobraćati petkom, subotom i nedjeljom od 1. jula pa sve do 11. septembra. O tačnom redu vožnje i cijenama, iz Željeznica FBiH poručuju da će javnost biti blagovremeno obavještena.

“Postigli smo dogovor sa Hrvatskim željeznicama i ponovo, nakon osam i po godina, uvodimo liniju Sarajevo – Ploče – Sarajevo. Željeznice FBiH su kičma razvoja bh. privrede i pored rekorda koje bilježimo u teretnom saobraćaju, od izuzetne je važnosti održavanje postojećih i vraćanje novih linija u domaćem i međunarodnom putničkom saobraćaju. Ranije smo uvođenjem kombinovanog prijevoza uspijevali u ljetnoj sezoni omogućiti odlazak na Jadransko more”, rekao je Džafić.

On dodaje i da će od sada putnici moći uživati u modernim i udobnim Talgo vagonima.

Ujedno, zahvalio se kolegama iz Hrvatskih željeznica jer su ovim dogovorom izazvali, zasigurno, radost mnogih putnika, kako iz BiH i Hrvatske, tako i iz cijelog svijeta.

Iz Željeznica FBiH naglašavaju da putnicima nude i niz povlastica – popust od 30 posto kod putovanja u grupi od najmanje šest odraslih putnika.

Istu povlasticu uživaju i studenti, penzioneri, lica starija od 60 godina života, novinari i ratni vojni invalidi.

Djeca starosne dobi od četiri do 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci, kao i grupe veće od 30 putnika imaju povlasticu 50 posto. Dok djeca do četiri godine starosti ostvaruju pravo na besplatnu vožnju.

klix.ba

Radio AS