Planirana gradnja žičare od Hrasnice do Igmana

Ugovor o prodaji hotela Igman potpisan je krajem prošle sedmice, a investitori već najavljuju velike investicije. Kupac je, podsjetimo, firma The Place, koja je u vlasništvu domaćih i stranih biznismena, među kojima je i Emir Granov iz Sarajeva.

Kako je za Klix.ba kazao Granov, trenutno su u fazi izrade planske dokumentacije, nakon čega slijede zahtjevi za saglasnosti nadležnih institucija.

“Naša vizija nikada nije bila samo obnova hotela Igman, već i investiranje u turističke sadržaje koji će privući i zadržati kontinuitet posjeta, kako lokalnih tako i stranih turista. Planina i hotel Igman su idealno mjesto za uživanje u prirodi i kulturi same destinacije i nesumnjivo ćemo uraditi sve kako bismo postali omiljena destinacija u toku cijele godine, a ne samo u zimskoj sezoni. Cijeli projekt razvijamo iz ljubavi prema planinama i cilj nam je da osiguramo idealnu lokaciju za bijeg od buke i gužve modernog grada, gdje ćemo ponuditi mir i fenomenalne planinske sadržaje koji će provocirati maštu, hraniti dušu i motivirati vas na ponovni dolazak”, kazao je Granov.

Investitori u planu imaju gradnju wellness i fitness centra, spa centra, dječijeg igrališta, restorana, multifunkcionalnih prostora i prostora za prodajne objekte, kongresnu salu, zimski trg, a od aktivnosti na otvorenom u planu im je razvijanje planinarenja, brdskog biciklizma, outdoor spa, fitness joga u prirodi i brojni drugi sadržaji.

Minimalna planirana vrijednost investicije je 10 miliona KM, a u konačnici će ona sigurno, kaže Granov, biti mnogo veća.

Ovi investitori imaju u planu i gradnju žičare do Igmana, a Granov kaže kako su već počeli razgovore s nadležnim institucijama, gdje su izrazili interes i spremnost na saradnju kako bi zajedno razmotrili mogućnost vertikalnog transporta na relaciji Hrasnica – Igman.

“Želja nam je pokrenuti inicijativu ka kantonalnim nivoima vlasti za spajanje Bjelašnice i Igmana s novim ski-stazama i vertikalnim transportom. Nadamo se da će nadležne institucije prepoznati veliki značaj spajanja planina Bjelašnice i Igmana, kao i to koliko bi nove ski-staze i vertikalni transport doprinijeli obogaćivanju turističkih sadržaja, rasterećivanju gužvi na ove dvije planine te razvoju planinskog turizma”, kaže Granov.

Kada je riječ o samom hotelu Igman, Granov ističe kako su u pripremi poziva koji će biti usmjeren renomiranim arhitektonskim biroima za izradu prijedloga idejnog koncepta hotela Igman.

“U skladu s potpisanim ugovorom između nas i Kantonalne agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo, planirani rok za završetak je tri godine i isti će uveliko ovisiti o nadležnim administrativnim institucijama koje su zadužene za izdavanja svih neophodnih saglasnosti. Ono što je sigurno jeste da smo mi kao investitori itekako spremni i s velikom radošću nastavljamo naš započeti put razvoja turizma i proširenja turističke ponude na Olimpijskoj planini Igman”, zaključio je Granov.

klix.ba

Radio AS