Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH: Nećemo moći pružati usluge u KS ako budemo izuzeti iz plana

Ako Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo izuzme Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH iz finansijskog plana za 2022. godinu, kako je to navedeno u aktu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, bit će onemogućeno pružanje usluga za potrebe Kantona Sarajevo, istaknuto je iz tog zavoda.

Povodom akta Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u vezi sa statusom i finansiranjem BiH za 2022. godinu, iz Zavoda su naglasili da ZZO ne finansira Zavod u cijelosti, kako je to izneseno u javnosti, već usluge za potrebe osiguranika Kantona Sarajevo.

“Takav način finansiranja je jedan od Zakonom predviđenih izvora finansiranja. Zavod je najstarija i jedina samostalna institucija u oblasti transfuzijske medicine u FBiH. Na području Kantona Sarajevo je i jedina ustanova koja se bavi prikupljanjem i preradom krvi, kao lijeka”, naglasili su.

Kada je riječ o uslugama iz transfuzijske djelatnosti, skrenuli su pažnju da su krv i krvni sastojci esencijalni za brojne bolničke usluge, a posebno hirurške programe.

“Ukoliko dođe do prekida pružanja ovih usluga, potpuno je jasno koliko ozbiljne posljedice to može da ima na cijeli sistem pružanja zdravstvenih usluga u Kantonu Sarajevo”, saopćeno je iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

FENA

Radio AS