Po 50 KM uz julsku penziju za penzionere iz Novog Sarajeva

Više od 5.600 penzionera s područja općine Novo Sarajevo s najnižim penzijama i ove godine, uz julsku penziju dobit će jednokratnu pomoć od Općine Novo Sarajevo u iznosu od 50 KM.

Radi se o projektu koji Općina realizuje u saradnji s Federalnim zavodom za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Tim povodom, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić potpisali su Sporazum o načinu realizacije sredstava za ove namjene.

Načelnik Tanović u svom je obraćanju istakao kako Općina Novo Sarajevo ovaj projekat realizuje već duži niz godina, ali na drugačiji način isplate sredstava.

“Za ove svrhe, Općina je izdvojila 280.000 KM u Budžetu Općine i hvala svim vijećnicima koji su podržali ovu aktivnost i usvojili Budžet za ovu godinu. Sredstva koja se dodjeljuju su simbolična, ali nisu dostatna i u ukupnom Budžetu čine jednu ozbiljnu cifru. Bitno nam je da naši penzioneri imaju osjećaj da ova lokalna zajednica misli na njih, da je tu za njih i da će im obezbjeđivati ovu i svaku drugu vrstu pomoći u skladu sa zakonskim propisima i svojim mogućnostima, istakao je Tanović.

Direktor Zavoda za PIO/MIO Halil Subašić iskazao je zadovoljstvo učešćem u ovom projektu kako bi se pomoglo penzionerima ove Općine.

Na spisku Federalnog zavoda za PIO/MIO za isplatu jednokratne novčane pomoći nalazi se 5.611 penzionera iz Novog Sarajeva s najnižom penzijom, koja se isplaćuje u Federaciji BiH u iznosu od 573,53 KM.

Radio AS