Počela obuka anketara za pilot popis poljoprivrede u KS i BPK

U prostorijama Federalnog zavoda za statistiku danas je počela obuka anketara koji su angažovani za provođenje pilot popisa poljoprivrede za područje Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.

Popis poljoprivrede trajat će od 15. do 30. oktobra ove godine, a narednih dana obuke za anketare iz ostalih kantona će se održati u još pet gradova u Federaciji BiH i to u Bihaću, Tuzli, Zenici, Mostaru i Travniku, saopćio je Zavod.

Anketari će proći potrebnu edukaciju u skladu sa Zakonom o statistici Federacije BiH, a svaki popisivač će biti upoznat s odredbama zakona koji se odnose na upotrebu, povjerljivost i zaštitu ličnih podataka te će svi anketari sa Federalnim zavodom za statistiku potpisati i izjavu o povjerljivosti.

Popis će osigurati sve neophodne strukturne podatke u poljoprivredi odnosno o površinama poljoprivrednih zemljišta, brojnom stanju stoke, navodnjavanju, poljoprivrednoj mehanizaciji, radnoj snazi i slično.

Svi prikupljeni podaci ovim istraživanjem službena su tajna i koristit će se isključivo u statističke svrhe.

Podsjećamo, pilot popis poljoprivrede obuhvatit će oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona u Federaciji BiH, a istovremeno kada u Federaciji BiH provest će se i u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko.

Svrha pilot popisa ogleda se u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih podatka biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, pravnog okvira za popis, planiranju budžeta, organizaciji načina rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduvjeta za realizaciju sveobuhvatnog popisa poljoprivrede koji se planira obaviti u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Radio AS