Počela proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo

Redovna proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo, koja će trajati 45 dana, počela je jutros na području općine Centar, s parkinga stadiona “Asim Ferhatović Hase”. 

Akcija podrazumijeva učešće svih komunalnih preduzeća – Park, Rad, Vodovod i kanalizacija, Pokop, GRAS, dok su od ove godine u akciju uključeni i pripadnici civilne zaštite, te KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo.

Uklanjat će se divlje deponije, vršiti ručno i mašinsko čišćenje javnih površina, košenje i uređenje zelenih površina, obrezivanje stabala, košenje i uređenje gradskih groblja, te uređenje površina zaštićenih parkova i šetnica. 

Jutrošnjem početku akcije prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prosotornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, načelnik Općine Centar Srđan Mandić te direktori komunalnih preduzeća.

“Simbolično, na Dan planete Zemlje krećemo u generalno čišćenje našeg Kantona. Uložili smo velika sredstva u komunalna preduzeća, kako u kupovinu materijalnih sredstava, tako i u radnike kroz kolektivni ugovor i povećanja plata. Jako bitan segment od ove godine su i sezonski radnici u komunalnoj privredi koji se mogu angažovati kroz posebni program putem Zavoda za zapošljavanje KS”, rekao je premijer Uk.

Prema riječima ministra Bošnjaka, očekivanja su da rekordni iznosi koji se ove godine izdvajaju za komunalna preduzeća rezultiraju čišćim gradom. 

“To nam je svima cilj i tome težimo. Vjerujem da zajedničkim snagama, dobrom komunikacijom, pripremama i planovima, možemo postići to da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji. Pozvali smo i sve upravitelje, predstavnike stanara i građane da nam se pridruže, kako bi zajednički održavali čistoću u našem gradu. Vjerujem da će takva inkluzivna akcija na kraju polučiti rezultat”, rekao je ministar Bošnjak.

Dodao je da će uporedo s akcijom čišćenja biti realiziran i projekt Sarajeco, koji se sastoji od nekoliko segmenata.

“Projekt Sarajeco podrazumijeva masovno pošumljavanje urbanog područja Sarajeva koji ćemo uskoro započeti, sa idejom da se zasadi najmanje 1.000 sadnica po općini. Vjerujem da ćemo taj posao završiti do kraja godine. Osim toga planiramo pokrenuti intenzivnu promociju primarnog prikupljanja otpada, kao i jesenju akciju čišćenja”, najavio je ministar Bošnjak.

“Mogu reći da smo svake godine spremniji nego ranije. Naša komunalna preduzeća su iz dana u dan sve bolja i opremljenija. Da bismo tražili maksimalan angažman komunalnih preduzeća, moramo im pomoći u nabavci opreme i mehanizacije, a Opština Centar to kontinuirano radi. U akciji učestvuju, pored predstavnika kantonalnih komunalnih preduzeća, i članovi mjesnih štabova civilne zaštite Opštine Centar te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave” rekao je načelnik Općine Centar Srđan Mandić te dodao:

“Koristim priliku da građanima uputim apel da se jave i priključe akciji kako bismo zajedno našu lokalnu zajednicu učinili mjestom ugodnijeg življenja. Ovakve akcije trebaju postati svakodnevnica, i svi zajedno svih 365 dana u godini trebamo brinuti o svojoj životnoj sredini.”

Radio AS