Predstava “Totovi” sutra ponovo na sceni SARTR-a

Na sceni SARTR-a sutra, 23. aprila, ponovo će biti odigrana predstava “Totovi” Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Komad  je groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka napisao na osnovu novele “Dobrodošlica za Majora” iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943. godine.

“Lajos Tot, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga nikada nije uvrijedio bogove. Što je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif.

Historija se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena, pa tako i mnogo Totova. Ako historija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kada kaže ‘dosta’ i sam baci kamen u dolinu”, napisao je Ištvan Erkenj.

Totovi su jedna obična porodica: prosječni, mali, uplašeni ljudi, u svemu po propisu i u svemu spremni da ugode vlasti. Međutim, kad prestravljeni podanici ugađaju prestravljenoj vlasti, kad je duh satrt i vlada strah, prirodan žanr postaje tragična groteska, ono kad se na sav glas od srca smijemo, a u isto vrijeme nas neumoljivo podilazi jeza.

U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Autorski tim: Vedrana Božinović (dramaturgija), Adisa Vatreš Selimović (scenografija i kostimografija), Irena Popović Dragović (muzika), Eva Nevesinjac (klavir), Velija Hasanbegović (fotografija) i Naida Čelik (dizajn plakata).

Rezervacija ulaznica putem maila blagajna@sartr.ba ili putem telefona 033 664 070 ili 061 850 745.

Radio AS