Počela refundacija nabavke udžbenika roditeljima učenika sa područja opštine Novo Sarajevo

Roditeljima učenika od drugog do četvrtog razreda osnovnih škola sa područja opštine Novo Sarajevo u avgustu je najavljeno da će im sredstva za nabavku školskih udžbenika biti refundirana.

Opštinski načelnik Hasan Tanović je 17. avgusta na sastanku održanom sa direktorima osnovnih škola, obavijestio da će iz budžeta općine sredstva nabavke udžbenika za učenike od drugog do četvrtog razreda biti refundirana, kako bi blagovremeno informisali sve roditelje.

Roditelji učenika žalili su se da još uvijek nisu dobili novac te da im je u komunikaciji sa službenicima općine “prezentiran dijapazon izmišljenih razloga” kašnjenja uplata poput onoga da neki od bankovnih računa roditelja nisu dobri te da je iz tog razloga došlo do zastoja u refundacijama.

“Mi smo stvarno išli po žurnom postupku sa sredstvima koja smo obezbijedili za te svrhe, problem je bio kako uplatiti to roditeljima. Dobili smo njihove račune, a onda je trebalo, budući da se procedura usložnjavala jer je donesena Odluka o refundaciji, pa smo išli na stipendiranje. Da bismo što prije roditeljima isplatili novac, morali smo na jednoj hitnoj sjednici Vijeća izmijeniti tu odluku, u smislu stipendiranja djece da bi im se pomoglo u školovanju i danas su sredstva postala operativna, tako da će roditelji dobiti sredstva danas ili sutra”, kazao je za Klix.ba Hasan Tanović, načelnik Opštine Novo Sarajevo.

Radio AS