Sarajevski srednjoškolci za dva dana na Igmanu zasadili 3.100 novih sadnica

Masovna akcija pošumljavanja u Kantonu Sarajevo “Zasadi za život” nastavljena je ove jeseni, a tokom prethodna dva dana na pošumljavanje je izašlo oko 300 srednjoškolaca iz Srednje škole metalskih zanimanja, Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole i Srednje škole primijenjenih umjetnosti prvi dan, te Elektrotehničke škole za energetiku, drugi dan, koji su na Crnom vrhu na Igmanu, zajedno sa svojim nastavnicima i uposlenicima preduzeća “Sarajevo – šume”, zasadili 3.100 novih sadnica.

Učenike je prvog dana na pošumljavanje ispratio ministar privrede Adnan Delić koji je tom prilikom istakao važnost jačanja ekološke svijesti kod mladih, te da je ova akcija pošumljavanja svojevrsna škola u prirodi za učenike.

“Važno nam je sigurno da zasadimo što veći broj sadnica, ali jednako ili čak i više je bitno da naše mlade generacije budu svjesne važnosti šume za ekološki održivu okolinu, posebno u vrijeme kad su šume pod različitim atacima i prirodnog i ljudskog faktora”, izjavio je ministar Delić.

Akcija masovnog pošumljavanja traje od proljeća prošle godine i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS aktivno se uključilo u akciju od njenog početka, a dosad je na pošumljavanje izašlo skoro 1.500 srednjoškolaca.

“Ovom akcijom se želi razviti ekološka svijest naših učenika, te odgovornost prema šumi i zasađenim stablima koji imaju ključnu ulogu u očuvanju svijeta kojeg poznajemo. Učenici su imali priliku da se dodatno edukuju o važnosti pošumljavanja, jer i ovaj vid aktivnosti doprinosi cjelovitom razvoju učenika. Također, odlično je što je ovako veliki broj učenika imao priliku da boravi jedan dan u prirodi, na svježem zraku”, poručila je resorna ministrica Naida Hota-Muminović.

Akcija masovnog pošumljavanja „Zasadi za život“ trajat će tokom čitave jeseni, a prijave pojedinačne ili organizovane svi zainteresovani mogu poslati u preduzeće „Sarajevo – šume“ na broj telefona: 033/219 – 172 ili na e mail:posumljavanje@sarajevo-sume.ba. 

Radio AS