Počelo uređenje Josipove staze na Bjelašnici

Kantonalno javno preduzeće „Sarajevo-šume“ počelo je s uređenjem Josipove staze, jedne od najstarijih planinarskih staza na Bjelašnici.

U ovoj fazi radi se ručno čišćenje i uređenje, nakon čega slijedi potpuna sanacija, odnosno sanitarna sječa izvaljenih, oštećenih i zdravstveno narušenih stabala, uređenje saobraćajnica i vlaka, kao i sve ostale aktivnosti neophodne za zaštitu ukupnog biodeverziteta ovog područja. 

U sljedećoj fazi uređenja bit će postavljeni putokazi, informativni panoi, hladnjaci na mjestima s imenima Josipa, petorice planinara po kojima staza i nosi ime. Na kraju će biti postavljene i klupe i stolovi za odmor planinara na potezu od kružnog toka glavne saobraćajnice do Bivka.

U radove na dijelu finog, ručnog uređenja staze bit će uključeni i učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, koji će u okviru praktične nastave, osim završnih radova na uređenju staze, biti zaduženi i za održavanje vlaka i saobraćanica koje se nalaze neposredno uz stazu.

Učenici će, također, pratiti zdravstveno stanje šuma, zapisivati sve uočene promjene zdravstvenog stanja, kao i stanje i promjene biodiverziteta, te će pratiti klimatske i meteorološke promjene u ovom dijelu šume. Predviđena je i obuka za realizaciju projekata iz oblasti šumarstva, kao i praktična, stručna edukacija. Projektom je planirano i da učenici sa profesorima osmisle i izrade kartu sa legendom šumskih odjela 109, 110 i 111, gdje bi ključna tačka karte bila Josipova staza. 

Projekt uređenja i održavanja Josipove staze je realizacija obećanja koje je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić prošle godine dao predstavnicima Eko akcije i Saveza planinarskih udruženja FBiH.

„Projekt uređenja i održavanja Josipove staze osmišljen je kao dugoročno održiv, jer osim uređenja i održavanja javnog dobra, podrazumijeva i jačanje međusobne komunikacije između lokalne zajednice, aktivista planinarskih i drugih ekoloških udruženja i preduzeća ‘Sarajevo-šume’, a što, između ostalog, podrazumijeva više komunikacije i povjerenja, zajedničkih aktivnosti i razumijevanja, kao i usklađivanje statuta i pravilnika udruženja sa zakonskom legislativom „Sarajevo šuma“, kako bi se izbjegli nepotrebni nesporazumi i nerazumijevanje. Svi smo opredjeljeni da čuvamo i održavamo naše šume zdravima i uređenima“, rekao je ministar Delić, ovim povodom.

Ukupna vrijednost projekta je 32.000 KM, a u cijelosti ga finansira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Radio AS