Obilježena 25. godišnjica Fonda memorijala KS

Uz prigodan kulturno-umjetnički program u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači obilježena je 25. godišnjica Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

Fond je osnovan 24. jula 1997. godine Odlukom Skupštine KS i ove godine obilježava se 25 godina njegovog postojanja. Prvobitni zadaci Fonda su bili postavljanje nišana/nadgrobnih spomenika šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, izgradnja i održavanje mezarja šehida i poginulih boraca Armije i MUP-a RBiH, te izgradnja memorijalnih centara i spomen obilježja žrtavama genocida.

“Četvrt vijeka postojanja Fonda memorijala KS pruža nam mogućnost da sa ove vremenske distance objektivno sagledamo sve ono što je do danas urađeno u smislu izgradnje i očuvanja sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata. Posljednjih godina Fond memorijala intenzivirao je i unaprijedio sistemski pristup očuvanju sjećanja, nastojeći ponuditi institucionalni okvir za razvoj kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini“, istakao je direktor Fonda, Ahmed Kulanić.

Na svečanosti je istaknuto kako Fond kroz svoj rad ostvaruje saradnje sa svim javnim ustanovama, vladinim i nevladinim organizacijama i poslovnim subjektima, te su ovom prilikom dodijeljene zahvalnice za uspješnu saradnju brojnim udruženjima, pojedincima i institucijama. Povelja Fonda memorijala, koja je ujedno i najveće priznanje koju dodjeljuje ova ustanova, dodijeljena je Ministarstvu za boračka pitanja KS. Povelju je preuzeo ministar, dr. Omer Osmanović.

„Sa ovog posebnog, rekao bih i svetog mjesta, poručujem kako je naša pobjeda da smo opstali, to da smo danas ovdje i ostajemo ovdje“, naveo je ministar Osmanović.

Fond Memorijala danas upravlja Šehidskim spomen mezarjem Kovači, Memorijalnim centrom Kovači, Ratnom džamijom Igman, Spomeničkim kompleksom Tunel D-B, poznatijim kao Tunel spasa, i muzejskom postavkom Heroji oslobodilačkog rata. Međutim, Fond je odavno, svojim projektima izašao izvan granica sarajevske regije, a u narednom periodu nastojat će proširiti opus svoga djelovanja.

Radio AS