Počinje Međukulturni festival u Sarajevu

Međukulturni festival, čiji je cilj proslaviti bogatu kulturnu raznolikost i važnost saradnje među narodima Bosne i Hercegovine, počinje danas u Sarajevu u organizaciji BZK “Preporod”, HKD “Napredak”, SPKD “Prosvjeta” i JKPHD “La Benevolencija”, koji zajedno čine Međukulturno vijeće BiH, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Festival će od 3. do 5. jula 2024. obuhvatiti niz događaja, uključujući koncert solo pjesama u izvođenju opernih solista uz klavirsku pratnju, okrugli sto o temi “Kulturna saradnja i dijalog: put ka održivom miru” i izložbu o historijatu četiri spomenute organizacije.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler naveo je da je taj festival izuzetno značajan u smislu zajedničkog djelovanja Međukulturnog vijeća i Misije OSCE-a u BiH na jačanju saradnje i dijaloga unutar raznolikog kulturnog miljea Bosne i Hercegovine.

– Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu svima na ove događaje, gdje ćemo proslaviti živopisno kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine i učvrstiti našu opredijeljenost za jedinstvo i dijalog – poručio je Aggeler.

Predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” Vladimir Andrle je dodao da je ideja Međukulturnog festivala proizašla iz vizije koju četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH dijele.

– Slavljenje naših sličnosti, poštivanje različitosti, uzajamna podrška i prijateljstvo su suštine naših odnosa i na taj način vidimo bosanskohercegovačko društvo. Ovogodišnjim festivalom želimo da predstavimo tu našu viziju širem društvu ali i da podsjetimo na naš višestoljetni način života – poručio je Andrle.

Svi događaji su otvoreni za javnost, a ulaz je besplatan, saopšteno je iz OSCE-a.

Radio AS