Podrška projektima udruženja/neprofitnih organizacija iz različitih aktivnosti društvenog djelovanja

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić potpisao je danas ugovore o dodjeli transfera, odnosno sredstava neprofitnim organizacijama za finansiranje/sufinansiranje aktivnosti, programa, odnosno projekata iz Budžeta KS za 2022. godinu.

Na Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu transfera sa razdjela Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS, koji je objavljen 23. maja ove godine, prijavio se 101 aplikant. Njih 78 je ispunilo u potpunosti tražene uslove i njihovi ovlašteni predstavnici su pozvani da pristupe potpisivanju ugovora, a na osnovu Odluke o dodjeli transfera o odobravanju novčanih sredstava. Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 86.300 KM.

Obraćajući se predstavnicima neprofitnih organizacija, predsjedavajući Okerić naveo je da je rukovodstvo Skupštine na ovaj način podržalo aktivnosti nevladinog sektora koje doprinose boljem društvenom ambijentu , bilo da se radi o organizacijama koja se bave socijalnom brigom, sportskim i drugim društvenim angažmanima

“U Kantonu Sarajevo razvili smo savremen sistem nadzora i kontrole koji garantuje transparentnost i odgovornost za implementaciju projekata ali i prepoznavanje kvalitetnih projekata. To je rezultat napora koje u Kantonu provodimo već nekoliko godina. Zajedno s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS uspjeli smo nametnuti sistem u kojem su prepoznata kvalitetna udruženja i gdje svaka dodijeljena marka bude transparentno objavljena“, rekao je predsjedavajući Okerić.

Osim potpisivanja ugovora, sa predstavnicima neprofitnih organizacija predsjedavajući Okerić danas je razgovarao o tome kako unaprijediti sistem institucionalne podrške ovih aktivnosti, te je pomno saslušao sve njihove sugestije.

Radio AS