Pogledajte idejno rješenje revitalizacije botaničkog vrta Zemaljskog muzeja

Zemaljski muzej u Sarajevu predstavio je idejno rješenje revitalizacije južne strane botaničkog vrta ove ustanove kulture.

Saopćili su da je finansijskom podrškom Fonda za očuvanje okoliša Federacije Bosne i Hercegovine izrađen projekat revitalizacije vrta koji se nalazi između muzejskog Odjeljenja prirodnih nauka i Vilsonovog šetališta.

“Osnovni zadatak je bio da se osmisli funkcionalno rješenje za blizu 5.000 metara kvadratnih površina koja bi, nadamo se, ubrzo trebala ponuditi ne samo proširenje botaničkog vrta, već i uvođenje novih sadržaja”, ukazali su.

Istakli su da su doprinos dali i Federalni zavod za zaštitu spomenika i Komisija za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine. Obrazložili su šta podrazumijeva idejno rješenje.

“Nakon sprovedenih zakonskih procedura, izabran je arhitektonski studio Urbing sa saradnicima. Pristupio je izradi idejnog, a potom i glavnog projekta revitalizacije. Projektom je predviđeno kompletno pejzažno uređenje prostora, po uzoru na postojeći unutrašnji vrt, postavljanje ograde te sasvim novog ulaska u Muzej, s njegove južne strane. Pažnja je posvećena projektiranju zimske botaničke bašte”, istakli su u Zemaljskom muzeju.

Naglasili su da planiraju riješiti i pitanje pristupa osobama s poteškoćama u razvoju. Napomenuli su da ova ustanova kulture i dalje funkcioniše zahvaljujući najviše inostranim partnerima.

Radio AS