Pokrenuta inicijativa da se u objektu hotela Maršal na Bjelašnici formira dječija bolnica

Nevladina organizacija Eko akcija zatražila je od Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH da se formira dječija bolnica u objektu hotela “Maršal” na Bjelašnici.

Iz Eko akcije su istakli da je Bosna i Hercegovina prije rata imala nekoliko bolnica za djecu na moru, u Cavtatu, zaostrogu i Zelenici.

“Tamo su boravila i liječila se djeca iz zagađenih gradova cijele BiH bez obzira na njihov materijalni status”, navodi se u inicijativi.

Smatraju da su poslijeratne vlasti u BiH te bolnice raznim pljačkaško-pravnim mahinacijama vjerovatno sve izgubile te da nisu ni pokušali napraviti nove.

“Predivne planine BiH imaju idealne uslove za oporavak djece oboljele od plućnih bolesti, no boravak na njima mogu priuštiti samo oni bogati. Bolesna i sirimašna djeca su osuđena da udišu zagađeni zrak naših gradova”, ističe se.

Naglašavaju da su stotine miliona maraka javnog novca potrošene na našim planinama i to uglavnom da bi se privatnicima uvećala zarada na gradnji i prodaji nekretnina.

“Rijetki objekti napravljeni javnim novcem su napravljeni za one koji imaju novac, a ne za one koji su u potrebi. Hotel Maršal na Bjelašnici, koji je u državnom vlasništvu, godinama zjapi prazan, vjerovatno čekajući još jednu magičnu privatizaciju, kojom bi prešao u vlasništvo nekog tajkuna. Neka ovaj objekat više ne bude prazan, neka bude mjesto gdje će naša bolesna djeca imati priliku da dišu čisti planinski zrak i da ozdrave”, navodi se u inicijativi Eko akcije.

Radio AS