Pokrenuta nova kampanja o karcinomu dojke “Kad ste ih posljednji put vidjeli?”

“Kad ste ih posljednji put vidjeli?” naziv je nove kampanje posvećene podizanju svijesti o karcinomu dojke.

Organizatori navode da ta kampanja nije samo još jedan apel na prevenciju već priča o povezivanju iza koje kao glavni pokretači stoje muškarci. Oni igraju važnu ulogu kao podrška i motivacija. Kad muškarac podrži ženu – bilo kao otac, brat, sin, prijatelj ili partner – ona se osjeća snažnijom, voljenijom i motivisanijom za borbu.

Tomislav Cvitanušić, alpinista, triatlonac, ironman i motivacioni govornik, čovjek koji je ove godine osvojio Mount Everest, jedan je od poznatih muškaraca koji su pružili podršku ovoj kampanji. 

“Znate li da je procenat uspješnosti žena pri usponu na Mount Everest veći nego muškaraca? Njihova snaga volje pomjera planine, ali one često nemaju vremena za ono najvažnije – svoje zdravlje! Kao što ja redovno provjeravam svoju opremu prije odlaska na svaku ekspediciju, važno je da redovno provjeravamo i svoje zdravlje i ohrabrujemo žene oko sebe da odlaze na redovne preglede. Karcinom dojke ne bira, ali nije nepobjediv! Uzmi stvar u svoje ruke”, poručio je Cvitanušić.

Naglašeno je da kao društvo trebamo prepoznati ulogu koju svaki pojedinac igra u ovoj borbi. Svaka osoba koja se edukuje, svaki samopregled, svaka mamografija, svaki razgovor sa stručnjakom pa i svaki informativni letak koji uzmete i pročitate – sve to čini razliku.

S tim ciljem na web stranici www.karcinomdojke.ba dostupne su važne informacije o toj bolesti, kao i domaći stručnjaci iz oblasti onkologije koji govore o faktorima rizika, načinima da napravimo pozitivne promjene, kao i dijagnosticiranju i liječenju karcinoma dojke, saopšteno je.

Radio AS