Potpisan Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Podgorice

Na temelju prijateljskih odnosa gradova Sarajeva i Podgorice, a u želji da se postojeći nivo saradnje unaprijedi, gradonačelnici Benjamina Karić i Ivan Vuković danas su u Podgorici potpisali Sporazum o bratimljenju između glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirela Džehverović i gradski vijećnik Alem Logo.

“Ovim činom krunisali smo dosadašnju dobru saradnju, te izrazili spremnost da sve buduće pozitivne prilike i mogućnosti iskoristimo kroz konkretne projekte, pri tom uvijek vodeći računa o potrebama i interesima naših građanki i građana, koji su naš najjači i najvrjedniji adut”, istakla je gradonačelnica Karić po potpisivanju Sporazuma.

Kazala je da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske države.

“Crnogorci su ljudi, ali su prije svega naše komšije, prijatelji, nacija sa identitetom.  Crnogorce oduvijek krasi ‘čojstvo’, koje znači pravednost, govorenje istine onakvom kakva jeste, bez vrdanja i uopštavanja. Drago mi je što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Oni koji od ove istine bježe u apstraktna objašnjenja i generalizacije, niti su ljudi, niti imaju čojstva. Čast mi jezato  danas biti u društvu onih koji jasno i glasno govore istinu i spremni su je pogledati u lice, a sami se ograđuju od onih koji od istine bježe”.

Naglasila je da su naši gradovi multikulturalni i u tome je naša snaga i bogatstvo.

“Pobratim se posebno pazi, čuva i podržava. Želim nam uspjeh u budućoj saradnji”, istakla je gradonačelnica Karić te Gradu Podgorici i njegovim stanovnicima poželjela dobrodošlicu u sarajevsku bratsku porodicu.

Prva zajednička aktivnost dva pobratimska grada biće održavanje “Dana Sarajeva u Podgorici” i “Dana Podgorice u Sarajevu”, u sklopu kojih će biti predstavljeni kulturni, turistički i privredni potencijal bh. i crnogorske prijestolnice.

Radio AS