Potpisan Sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić Benjamina Karić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov danas su u Vijećnici potpisali Sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“ na lokaciji Kvadrant C Marijin Dvor.

Premijer Forto podsjetio je da se radi o projektu kulturne infrastrukture, budućem muzeju savremene umjetnosti, kojeg prate višegodišnji pokušaji da se napokon pokrene.

“Mislim da ćemo sada ovaj projekt oživjeti tako da ga više niko neće moći zaustaviti. Radujemo se izgradnji i uspostavljanju muzeja moderne umjetnosti, gdje ćemo smjestiti kolekciju Ars Aevi”, istakao je premijer Forto.

Prema riječima gradonačelnice Karić, potpisima na ovaj dokument učinjen je konkretan korak ka izgradnji muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, čime će Sarajevo napokon imati sadržaj koji, između ostalog, grad čini glavnim.

“Zato je ovo poseban dan za Grad i Kanton Sarajevo“, istakla je gradonačelnica Karić, te dodala da će izgradnjom ovog muzeja biti znatno obogaćena kulturna scena grada, ali i njegova turistička ponuda.

Kolekcija Ars Aevi, jedna od najvrjednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, trenutno je smještena u Vijećnici.

„Želim da vjerujem da ćemo ostati istrajni kako bi se konačno izgradio muzej u kojem će ova prebogata zbirka od 150 umjetničkih djela, danas najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, stalno biti postavljena”, kazala je gradonačelnica Karić.

Sljedeći korak je izdavanje urbanističke saglasnosti od strane Općine Novo Sarajevo, te raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

Današnjoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma prisustvovali su zamjenica gradonačelnice Anja Margetić, ambasador Republike Italije u BiH, Nj.E. Marco di Ruzza, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica JU “Gradski muzeji” Sarajevo Senka Ibrišimbegović.

Radio AS