Potpisan sporazum za proširenje sarajevskog groblja Vlakovo

Potpisan je sporazum za otkup zemljišta u cilju proširenja sarajevskog gradskog groblja Vlakovo, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Programom se tretira otkup zemljišta za period od 2021. do 2025., a ovim sporazumom predviđen je otkup 24.000 kvadratnih metara za 2.700 grobnih mjesta. Vrijednost potpisanog sporazuma iznosi 700.000 KM, što je prva faza u realizaciji projekta, poslije čega slijede ostale pravne procedure, kao što su pribavljanje potrebnih saglasnosti, a nakon čega će uslijediti izgradnja grobnih mjesta.

Potpisnici sporazuma su kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak i v. d. direktora kantonalnog preduzeća “Pokop” Nedžad Holjan.

“Moramo misliti o našim sugrađanima, o porodicama i o njihovom dostojanstvu kada više nisu s nama. Ova sredstva nisu dostatna za neki dugoročan period i mi ćemo zajedno s ‘Pokopom’ tražiti najbolje načine kako bismo ovu oblast doveli na što bolji nivo”, izjavio je Bošnjak.

Obećao je da će ministarstvo koje vodi nastaviti pomagati ovo i ostala komunalna preduzeća iz svoje nadležnosti.

“Zajedno s Vladom Kantona Sarajevo nastavljamo dalje raditi na tome da osiguramo dodatna i neophodna sredstva kako bismo osigurali adekvatne uslove na našim grobljima. Mnogo je problema, kako naslijeđenih, tako i stečenih, koje moramo popravljati”, dodao je Bošnjak.

Kako je naveo Holjan, budžetom Kantona Sarajevo, osim ovih 700.000 KM, planirano je 1,5 miliona KM, dodatnih sredstava, od čega je milion KM za izgradnju redovnih grobnih mjesta, a 500.000 KM za izgradnju “Aleje veterana”.

Zahvalio se resornom ministarstvu i Vladi Kantona Sarajevo na odlučnosti u namjeri da pomognu i da rade na izgradnji javnih preduzeća, da “svi zajedno radimo u interesu naših sugrađana, da osiguramo adekvatne uslove za ukop umrlih”, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radio AS

Odgovori