Potpisani ugovori s predstavnicima NVO sektora: Za projekte namijenjene djeci i mladima 100.000 KM

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, u prisustvu ministra finansija Davora Čičića, potpisala je danas ugovore sa predstavnicima udruženja i neprofitnih organizacija odabranih po javnom pozivu za finansijsku podršku aktivnostima za djecu i mlade do 19. godine života.

Sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 KM po ovom javnom pozivu dobilo je 29 organizacija za finansiranje, odnosno sufinansiranje raznovrsnih aktivnosti, programa i projekata namijenjenih mladima, a koji trebaju biti realizirana do kraja ove godine.

Obraćajući se danas predstavnicima nevladinog sektora, ministrica Hota-Muminović zahvalila je što predano rade na podizanju kvaliteta života mladih.

“Veoma je važno da budemo konkurentni mnogim pošastima i svemu što stoji na putu našoj omladini. Mladi su uvijek imali slične izazove, ali pogotovo danas nije jednostavno odrastati, jer se procesi odvijaju mnogo brže. Zbog toga savezništvo škola, organa uprave i nevladinog sektora mora biti jako. Kada mladima ponudimo puno sadržaja, možemo se nadati rezultatima. Mladima moramo pomoći da odaberu prave vrijednosti, da donose prave odluke, da ih okrenemo radu, posvećenom aktivizmu, da samostalno razmišljaju…”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Dodala je da su Vlada KS, odnosno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, uz podršku Ministarstva finansija, napravili velike iskorake u obrazovanju. Naglasila je da sva ulaganja u obrazovanje znače ulaganje u razvoj i da se svako izdvajanje višestruko vrati.

“Budžet od prošle godine, koji je bio rekordan i iznosio je 12,5 miliona KM, ove smo povećali na 43 miliona maraka”, rekla je ministrica Hota-Muminović.

Ministar Čičić zahvalio je predstavnicima NVO sektora što se su se potrudili i pripremili kvalitetne projekte. Potcrtao je da je upravo kvalitet aktivnosti ključan kako bi ih Vlada KS finansijski podržala. 

“Ovo je korak u smjeru u kojem želimo da idemo, u narednom periodu i budućim budžetima pokušavat ćemo pronaći veća sredstva da podržimo ovakve aktivnosti. Moramo brinuti o mladima, reagirati i ne zatvarati oči na pojave koje se dešavaju. Upravo ovakvi projekti pomažu Vladi da provodi svoje politike u borbi za ostanak mladih na ovim našim područjima”, rekao je ministar Čičić.

Jedna od organizacija kojoj su dodijeljena sredstva je i HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS iz Doboj Istoka, a koji djeluje i u Srebrenici, odnosno Istočnoj Bosni. Njihova predstavnica Alema Hodžić danas je objasnila da su aplicirali s projektom “Veliki susreti male raje” koji ima za cilj da na jednodnevnom susretu u Srebrenici uključi djecu iz Srebrenice, Zvornika, Male Kasabe i Sarajeva. Tom prilikom će se upoznati i razmijeniti iskustva kroz sportske aktivnosti.

“Na taj način će biti prošireno njihovo društveno i socijalno djelovanje i bit će omogućeno inkluzivno djelovanje na području Istočne Bosne”, navela je Hodžić. 

Radio AS