Općina Novo Sarajevo biće prva “sportska Općina” u Kantonu Sarajevo

Općina Novo Sarajevo biće prva “sportska Općina” u Kantonu Sarajevo, direktno podržavajući sport i kulturno – sportske aktivnosti, te mlade nadarene sportiste koji Bosnu i Hercegovinu predstavljaju širom Evrope i svijeta na najbolji mogući način, saopšteno je.

Tim povodom, općinski načelnik Hasan Tanović uputio zahtjev da se po prvi put u ovoj lokalnoj zajednici uvede praksa i da se u Nacrtu budžeta Općine za 2023. godinu planira fiksni iznos sredstava za podršku sportu i kulturi, i to: 3% od ukupnih budžetskih sredstava za sport i 2% od ukupnih budžetskih sredstava za kulturno-sportske manifestacije.

“Na ovaj način, Novo Sarajevo će biti primjer kojim bi se trebale povesti i ostale lokalne zajednice i viši nivoi vlasti, te svi ostali koji imaju obavezu voditi računa o budućnosti mladih talenata”, istakli su iz Općine.

U posljednje dvije godine Općina Novo Sarajevo, kako navode, kontinuirano izdvaja značajna finansijska sredstva za razvoj omladinskog sporta, te podržava niz sportskih manifestacija koje su od značaja, kako za Općinu, tako i za državu.

Ove godine Općina je podržala 35 sportskih udruženja i klubova, za šta je izdvojeno više od 100.000,00 KM, a podržane su i tri značajne kulturne manifestacije “Festival folklora”, „Omladinski muzički festival“ i „Sarajevo film festival“ sa sredstvima od 70.000, 00 KM.

Općinski načelnik pomogao je i odlazak 12 mladih nadarenih sportista, reprezentativaca Bosne i Hercegovine, na međunarodna takmičenja 2022. godine iz karatea, taekwondo-a, hokeja, streljaštva, bilijara, sankanja i drugih sportova, za sta je utrošeno oko 20.000,00.

Da bi se nastavio ovaj pozitivni trend ulaganja u sport, sportske aktivnosti, nadarene mlade sportiste i razvoj sporta općenito, Općina Novo Sarajevo na čelu sa općinskim načelnikom naredne godine ide i korak dalje osiguravanjem direktnih i fiksnih budžetskih sredstava za ove namjene.

“Sredstva uložena u našu djecu i naše sportiste nisu trošak, već investicija u sigurnu i zdravu budućnost!”, zaključili su.

Radio AS