Potpisani ugovori sa 18 najboljih stipendista od 900 učenika i studenata iz Novog Sarajeva

U Dječijoj kući Novo Sarajevo upriličen je prijem za 18 najboljih učenika i studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2021/2022. godinu. Ove godine Općina Novo Sarajevo obezbijedila je ukupno 900 stipendija i to za 495 učenika srednjih škola i 405 redovnih studenata.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović u svom obraćanju istakao je da je ove godine dodijeljen rekordan broj stipendija koje su zasluženo pripale učenicima i studentima sa područja općine Novo Sarajevo.

“Za ukupno 900 stipendija ove godine smo zajedno sa Općinskim vijećem u Budžetu izdvojili 771.500 KM, što je 152.000 KM više nego prethodne godine. Već prošle godine smo započeli trend povećanja broja dodijeljenih stipendija, pa smo 2021. godine povećali broj sa 500 na 700 stipendija, a ove godine na 900 na šta smo jako ponosni”, istakao je načelnik Tanović.

Dodao je da je bitno da lokalna zajednica prepozna rad i trud učenika i studenata, te da se taj njihov trud nagradi, što je ujedno dobar primjer i za sve ostale mlade ljude koji do sada nisu ostvarili stipendiju.

Ključni kriteriji za odabir korisnika stipendija je da učenik ili student ima prebivalište na području Općine Novo Sarajevo, da ima odgovarajući prosjek ocjena, te da ne prima stipendiju iz drugog izvora, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo. 

Radio AS