Povećan priliv pacijenata u Sarajevu: Šta raditi kako bi se zaštitili od zagađenog zraka?

Rijalda Blažević iz hitne pomoći u Sarajevu kaže da imaju povećan priliv pacijenata uzrokovanim zagađenjem zraka u glavom gradu BiH.

“Jako je obeshrabrujuće čuti da je Sarajevo u zadnjih dva – tri dana najzagađeniji grad u svijetu, zaista. Shodno tome mi zaista imamo povećan priliv pacijenata, sa tegobama uzrokovanim tim povećanim zagađenjem. To su naši standardni pacijenti, hronični, koji imaju hronična oboljenja respiratornih organa kardiovaskularnog sistema, pa i dijabetičari, bubrežni bolesnici itd. Oni spadaju, dakle, u rizične skupine, kada govorimo o pogoršanju te neke osnovne bolesti. Mada su u riziku od pojave novih oboljenja ili nekih akutnih, kardiovaskularnih srčanih i svi stariji od 65 godina života, a naravno i trudnice pa i mala djeca”, kaže Blažević.

Kaže da ono što oni mogu zabilježiti u posljednjem periodu jeste i povećan broj akutnih respiratornih oboljenja, gornjih i donjih disajnih puteva i to nešto veći broj upala pluća kod starijih osoba koje ranije nisu imale problema sa respiratornim organima.

“Oni koji su bili zdravi uslovno rečeno. Zaista se javljaju sa simptomima akutnih oboljenja i gornjih i donjih disajnih puteva. To su neke viroze, dakle prehlade ali i akutni bronhitisi kod osoba koje nisu imale te tegobe ranije”, kaže.

Za kraj je dala savjete građanima kako da se ponašaju u ovakvim situacijama kada je zrak zagađen.

“Mi sebi možemo pomoći da minimalno svedemo naš izlazak vani u periodima kada je koncentracija aerozagađivaća najmanja, a to je u ranim jutarnjim satima, popodnevnim večernjim satima.

Također, izbjegavati povećanu fizičku aktivnost vani jer na taj način čovjek brže diše i više udiše tih aerozagađivača u svoja pluća i na taj način omogućava unošenje adekvatnih količina kiseonika u pluća svih ostalih organa i tkiva”, rekla je.

Dodala je na kraju da je potrebno jesti pravilno, konzumirati tople napitke, voće i povrće, izbjegavati pušenje i alkohol, i naravno, redovno uzimati svoju terapiju.

(N1/Radio AS Sarajevo)

Radio AS