Povodom 8. marta predstava “Cosa Nostra” u Centru za kulturu Sarajevo

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, u velikoj sali CKM-a biće odigrana predstava “Cosa Nostra”.

Ujedinjeni narodi počeli su obilježavati Međunarodni dan žena 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žena. Godine 1977. skupština Ujedinjenih naroda  pozvala je države članice da 8. marta proglase službenim UN-ovim praznikom za ženska prava i svjetski mir.  

Od tada se Međunarodni dan žena obilježava svake godine i od strane UN-a i u brojnim zemljama, a svake godine obilježavanje je usmjereno na određenu temu ili pitanje u okviru ženskih prava .

Komedija “Cosa Nostra” premijerno je izvedena 11. oktobra 2012. u velikoj sali Centra za kulturu Sarajevo. Do sada je gostovala u mnogim gradovima BiH i regije. “Cosa Nostra” je duhovita priča o neobičnom susretu dvije potpuno različite žene, Gabrijele i Marlene u nesvakidašnjem ambijentu i spoznaji da su u ljubavnom trokutu s istim muškarcem. Traje borba kome će on pripasti, mijenjaju se sredstva, smišljaju strategije. Na kraju od ljutih rivalki, postaju najbolje prijateljice.

Ovo je komedija o ženama, nevjernim muškarcima, strategijama, igrama na sreću, prijateljstvu i novcu! U predstavi igraju glumica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Minka Muftić, široj javnosti poznata po ulogama iz brojnih pozorišnih, TV i filmskih projekata i mlada glumica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Belma Salkunić, poznatija po ulogama u serijama, filmovima i predstavama. Scenografiju za predstavu potpisuje Marijela Margeta – Hašimbegović koja dugi niz godina dizajnira scenografiju i kostime za predstave Narodnog pozorišta Sarajevo i brojne TV serije.

Cijena ulaznice iznosi 7 KM. Obradujte žene, majke, punice, prijateljice, nane, bake i povedite ih na predstavu, koja će biti izvedena u utorak, 8. marta, sa početkom u 20 sati. Ulaznice možete preuzeti u prostorijama CKM-a (ulica Jelića 1) svakim radnim danom od 09:00 do 14:00 i od 16:00 do 21:00, a rezervacije izvršiti putem emaila info@centarkulture.ba ili broja 033 232 595.

Radio AS