Poznate prve informacije o otvorenju “EX-YU Rock Centra” u Sarajevu, planirano za sljedeću godinu

U Domu mladih na Skenderiji najavljen je projekat “EX-YU Rock Centar”, koji će dodatno obogatiti turističku ponudu Sarajeva, a sada su poznate i prve informacije o njemu.

Na projektu radi veliki broj Ex-Yu rock djelatnika svih generacija i svih sfera interesovanja. Glavni dio aktivnosti bit će izložbe, a ugođaj u Centru će upotpuniti i prodavnica suvenira, Ex-Yu Rock kafić, prostor za probe i nastupe.

Tema prve izložbe, koja će biti održana 29. novembra 2022. godine, u prostoru kultnog Kaktusa na Skenderiji, bit će “Sarajevska rock scena 1980.-1992. godine”.

Projekat “Ex-Yu Rock Centar”, predstavljen je ove srijede, a nalazi se pod pokroviteljstvom Ambasade Švicarske i Nj.E. Danijela Huna, te u organizaciji Udruženja “Ex-Yu Rock Society”.

Sjajni bend Post Rem sastavljen od mlađih muzičara, bio je zadužen za atmosferu i rock’n’roll muziku, a mentori su im bili predstavnici Udruženja “Pop Rock škola Sarajevo”. Također, gostima je prezentiran i kratki uvid u projekat te 3D video izložbe koja će biti otvorena u novembru.

Projekat je već sada prepoznat od više vladinih, nevladinih i međunarodnih institucija, poput UNESCO-a, Ambasade Kraljevine Nizozemske, Švicarske Ambasade, Delegacije Evropske Unije u BiH, Ministarstva kulture i sporta KS i drugih.

Također, povodom njega, oglasila se i dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić na svom Facebook profilu.

“Sigurna sam da će ovaj centar privući mnogobrojne turiste, ljubitelje rock i pop muzike sa prostora ex Ju i oživiti Sarajevo na najljepši mogući način”, napisala je, između ostalog.

Na stranici www.ex-yurock.com dostupno je više informacija, a napomenuli su i kako, ukoliko imate neku sačuvanu kartu iz sedamdesetih, poster iz osamdesetih, fotografije sa koncerata ili potpisanu ploču, a želite da postanu dio privremene ili trajne izložbene kolekcije, publika treba biti slobodna da ih kontaktira.

Projekat “Ex Yu Rock Centar” svoj početak rada i otvaranje planira za 2023. godinu.

Radio AS