‘Pozorište u službi edukacije mladih’ u Narodnom pozorištu Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) u suradnji sa Zajednicom direktora srednjih škola Kantona Sarajevo, počinje realizaciju novog projekta za mlade “Pozorište u službi edukacije mladih”, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Osim gledanja predstava Narodnog pozorišta Sarajevo, učenicima srednjih škola kao direktnim korisnicama i korisnicima bit će omogućeno aktivno učešće u panel diskusiji “Razgovaramo o teatarskom djelu”. Diskusija će biti organizirana jednom mjesečno, nakon izvođenja odabrane predstave i bavit će se tematskom obradom i procesom rada na predstavi koji je prethodio izvođenju.

Narodno pozorište Sarajevo tako mladima pomaže da, analizom određene teme, sagledaju društvene odnose iz dodatne perspektive. Uči ih kako da se kritički odnose prema stvarnosti i svemu što im kao informacija dolazi iz bližeg i/ili daljeg okruženja, preko medija i društvenih mreža, ali i da se suoče s eventualno potisnutim strahovima ili neosviještenim predrasudama.

“Pozorište u službi edukacije mladih” projekt je od velikog značaja jer, između ostalog, promiče interkulturalnost čime se stvaraju uvjeti za transformaciju društva prema stanju pravednosti, saopšteno je.

Radio AS