Pravoslavci u BiH i širom svijeta danas obilježavaju Vaskrs

Pravoslavci u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći blagdan – Vaskrs, koji predstavlja temelj hrišćanske vjere, odnosno vaskrsenje Isusa.

Pravoslavni vjernici su već obilježili Veliki petak koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, posljednji u nedjelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona, posti se i farbaju se vaskršnja jaja.

Od Velikog četvrtka do Vaskrsa se ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

U našoj zemlji pravoslavci Vaskrs obilježavaju na stari tradicionalni način, a najčešći običaji su farbanje jaja, uglavnom crvenom bojom, tucanje jaja te blagdanski pozdrav i odpozdrav “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”. Također, jaja se jedu prije bilo kakvog drugog obroka.

Svakako, ko je u mogućnosti rano ujutro, prije svitanja, odlazi na molitvu – vaskršnju liturgiju, koja se održava u najbližoj crkvi. Nakon povratka kući, pale se svijeće te se kadionicom kadi dom, a potom slijedi čestitanje Vaskrsa najbližima i doručak.

Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com svim pravoslavcima u BiH i širom svijeta od srca čestita Vaskrs sa željom da ga provedu u miru i radosti sa svojim najbližima.

Radio AS