Zbraja se šteta u Mostaru, Stocu i Čapljini, stigao izvještaj civilne zaštite

Materijalna šteta, nastala nakon snažnog zemljotresa čiji je epicentar bio u Hercegovini, i dalje se zbraja, a Kantonalni operativni centar civilne zaštite sačinio je prvi izvještaj. Najveća tragedija se dogodila u Stocu gdje je poginula 27-godišnjakinja nakon što je na kuću pao komad stijene.

Mostar

U Mostaru, prema informacijama dežurnih u policijskim, vatrogasnim i hitnim službama na području, kao i u Operativnom centru civilne zaštite danas do 14:00 sati nije bilo prijava građana ili pravnih lica o nastalim štetama ili posljedicama sinoćnjeg zemljotresa.

Čapljina

Uslijed potresa na teritoriju Čapljine nastupila je velika materijalna šteta na zgradama i obiteljskim objektima. Trenutno se rade sanacije krovišta na osnovnoj školi, tri stambene zgrade i završeno je rušenje dimnjaka i popravak crijepa na otprilike trideset kuća.

Do sada je prijavljeno pedeset objekata za nužnu sanaciju krovišta. Prijavljene su štete u stanovima i nosivim zidovima pojedinih zgrada. Angažovani su svi raspoloživi pripadnici PVP i ispomoć korpe iz JVP Metković.

Stolac

Tokom jutra zaprimljeno je 20 prijava oštećenja stambenih objekata odnosno porodičnih kuća. Radi se o napuknuću zidova i probijanju kamenih gromada na zidovima kuća.

Službenici Dobrovoljnog-vatrogasnog društva Stolac i Komunalno Stolac su na terenu, raščišćavaju žbuku i kamenje sa stambenih zgrada, takođe i dimnjake. Tokom dana nije bilo prijava po pitanju povrijeđenih osoba u Domovima zdravlja Stolac.

klix.ba

Radio AS