Predstava “Totovi” sutra ponovo na sceni SARTR-a,

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra sutra s početkom u 20 sati biće ponovo odigrana predstava “Totovi” Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Komad  je groteska s elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka napisao na osnovu novele “Dobrodošlica za Majora” iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu u januaru 1943. godine.

“Lajos Tot, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga nikada nije uvrijedio bogove. Šta je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif.

Istorija se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena pa tako i mnogo Totova. Ako historija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kada kaže ‘Dosta’ i sam baci kamen u dolinu.” – Ištvan Erkenj

U predstavi igraju Davor Sabo, Sead Pandur, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Autorski tim: dramaturgija – Vedrana Božinović, scenografija i kostimografija – Adisa Vatreš Selimović, klavir – Eva Nevesinjac fotografija: Velija Hasanbegović, dizajn plakata – Naida Čelik.

Radio AS