Predstava “Up and Down” 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Predstava “Up and Down” režisera Ermina Brave, nastala u koprodukciji Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” i Sarajevskog ratnog teatra SARTR, bit će premijerno izvedena 18. januara na sceni tog teatra.

Dokumentarna predstava rezultat je višemjesečnog rada s mladim izvođačicama s Down sindromom, a po riječima režisera Brave, direktorice SARTR-a Maje Salkić i predsjednice Udruženja Sevdije Kujović, bilo je to šest mjeseci radosti.

“Ovi mladi ljudi došli su sa nekim znanjem o pozorištu i sa izuzetnim odgojem. Oni su za nas, kroz proces kako smo ih upoznali, heroji. Njihovi roditelji su još veći heroji zato što je ova generacija završila škole, imaju poslove. Hrabri su, izuzetno posvećeni, otvoreni, spontani, jednostavni, a istovremeno vrlo komplicirani, jaki, ranjivi, beskrajno duhoviti. To će publika vidjeti”, kazao je Bravo.

Sarajevski ratni teatar u svom programu ima rad na inkluzivnim predstavama, temama koje se tiču svih marginaliziranih skupina društva. Po riječima direktorice te kuće Maje Salkić, počašćeni su što rade na predstavi i to je početak jednog divnog prijateljstva i dobre saradnje.

“Uposlenici SARTR-a su sa učesnicima predstave živjeli i zaljubili se u ekipu. Dobili smo još veću i bolju motivaciju da radimo u budućnosti. Otoplili smo prostor i dobili smo nešto potpuno novo, drugačije, ljepše”, rekla je Salkić.

Pravo na kulturu je i pravo osoba s Down sindromom i to ne samo kao pasivnih konzumenata kulture, već i stvaratelja kulturnog dobra, rečeno je.

Rad kroz umjetnost i slobodu koju umjetnost daje, istakla je Kujović, omogućava im brže učenje, brže savladavanje određenih vještina koje su im bitne ne samo za stvaranje kulturnog sadržaja, već za samostalnost, samozastupanje i to je ono što Udruženje godinama radi.

“U predstavi mladi progovaraju o onome što njih tišti, što njima smeta. Ali oni će pokazati i da su vrlo svjesni svog položaja i te svoje želje i strahove koje oni iskazuju, otvoreno dijele sa nama. Vjerovatno je sada na nama da mi kao društvo odgovorimo na te njihove potrebe i zahtjeve”, istakla je.

Svi mi jesmo posebni, kako je kazala umjetnička saradnica za inkluziju Alena Džebo, problematični i teški ponekad, ali ono čemu nas osobe s Down sindromom uče jeste jednostavnost, to je nekad i najlakši put.

“Ono po čemu su oni posebni jeste samo po tome kakvi oni zaista jesu. Nikakva druga posebnost ili neposebnost ne treba da igra presudnu ulogu u kreiranju bilo kakvog kulturnog sadržaja koji se tiče osoba s invaliditetom”, naglasila je Džebo.

U predstavi “Up and Down” igraju Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić.

Koreografiju potpisuju Selma Hodžić i Amila Terzimehić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a dramaturgiju Emina Omerović. Umjetnička saradnica za inkluziju je Alena Džebo.

Repriza predstave zakazana je za 19. januar.

(FENA)

Radio AS