Predstava ‘Zašto ih nije briga’ progovara o odgovornosti čovjeka za prirodu

Na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u petak, 30. septembra premijerno će biti izvedena predstava “Zašto ih nije briga” u režiji Petra Pejakovića, koja progovara o odgovornosti čovječanstva prema svom domu – Zemlji.

Predstava je nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i KA Productions iz Crne Gore.

“Zašto ih nije briga” prati bjekstvo životinja sa sjevernog pola koji je počeo da se topi. Polarna lisica i medvjed, foka, irvas i pingvin su protjerane iz svoje zemlje i zajedno kreću prema jugu u potrazi za vrtom u kojem su čuli da se nalazi raj za životinje.

Ova neobična izbjeglička družina na putovanju nailazi na razna čudovišta i katastrofe: ostrvo smeća, more nafte, kiselu kišu, staklenu baštu, smog, lovačke hajke, vatrene stihije, nuklearne eksplozije, šoping centre i zološki vrt. Naivne, ranjene, hrabre i otkačene životinje prolaze pravu odiseju na svojoj Noevoj santi koja se pretvara u Brod ludaka u potrazi za Nedođijom. Predstava se radi po motivima komada D. M. Larsona ‘Zašto ih nije briga šta se događa sa Zemljom?’.

Direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić kazao je na press konferenciji da je riječ o predstavi koja je rađena kao međunarodna produkcija, te da je već ugovoreno gostovanje predstave na Festivalu u Temišvaru u Rumuniji.

Reditelj predstave Petar Pejaković kazao je da niz godina radi na dječijim predstavama, ali da odavno nije susreo posvećenost i profesionalizam kao što je slučaj s ekipom koja je radila na ovoj predstavi.

Dramaturginja Milana Matejić kazala je da je ova predstava za nju bila izazov jer je neverbalna.

Glumica Belma Lizde Kurt nada se da će ova predstava biti odskočna daska u načinu rada Pozorišta mladih.

U predstavi igraju: Belma Lizde-Kurt, Hana Zrno, Lidija Kordić, Sanin Milavić i Mirza Dervišić. Dramaturgiju je radila Milana Matejić, scenografiju Narda Nikšić, kostimografiju Olivera Gajić, muziku Mirza Gološ, scenografske elemente Mirjana Čistopoljski i Mediha Džambegović. Asistent kostimografa je Armin Ćosić, a fotograf Dženat Dreković.

Radio AS