Predstavljen novi program festivala MESS – “Dramadžiluk“

Internacionalni teatarski festival MESS od ove godine je bogatiji za novi segment, a riječ je o programu “Dramadžiluk”. Ideja je scenskim čitanjima predstaviti recentna djela dramskih pisaca iz BiH i regije.

Od 2. oktobra, u toku Festivala MESS, a na sceni Kamernog teatra 55 biće izvedena scenska čitanja drama “Tama na rubu grada” autora Darija Bevande iz Bosne i Hercegovine, “Urotnici” koju potpisuju Igor Štiks i Vladimir Arsenijević iz Srbije, još jedan dramski komad iz Srbije će biti predstavljen a u pitanju je “Vrat od stakla” autorice Biljane Srbljanović te drama “Posljednji balkanski vampir” makedonskog autora Dejana Dukovskog.

Posljednji dan “Dramadžiluka” 6. oktobra u 11 sati bit će održan razgovor o temi “Zašto pisati drame” u kojem će učestvovati Almir Bašović, Almir Imširević, Vedrana Božinović, Janko Ljumović, Dragan Komadina i Boris Liješević.

O ideji “Dramadžiluka” danas su na konferenciji za medije govorili direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković, direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić, autor koncepta i selektor programa “Dramadžiluk” Almir Imširević te izvršna producentica programa “Dramadžiluk” Hana Bajrović-Čardaković.

Kreševaljaković je istaknuo da je ideja o javnom čitanju tekstova prisutna više od 10 godine, te da ga raduje što se konačno realizuje.

“Festival MESS pored programa festivala realizuje i Modul Memorije te Mali MESS i Biblioteku MESS, a želja nam je da uspostavimo i novi program koji afirmira dramski tekst, a koji će u narednim godinama postati prepoznatljivi segment teatarskog života u Sarajevu“, kazao je on.

Direktor Kamernog teatra 55 koji je partner Festivala MESS u ovom a i drugim programima Senad Alihodžić istaknuo je da mu je zadovoljstvo kao teatarskom radniku, direktoru, glumcu ali i lično što su ove dvije institucije u partnerskom odnosu.

“Drago mi je što je MESS i ove godine u Kamernom teatru. Poveznica MESS-a i Kamernog teatra je sasvim logična i prirodno je da se podržavamo i razvijamo teatarsku scenu, jer želimo publici da ponudimo što kvalitetniji sadržaj. Mi kao bivši studenti znamo kolika je važnost MESS-a, jer nas je on oblikovao u kojem smjeru kao umjetnici želimo da idemo“, naveo je Senad Alihodžić.

On je istakao da je osnivač i Festivala MESS i Kamernog teatra pa i Pozorišta mladih, “tata tetara” Jurislav Korenić.

Autor koncepta i selektor programa “Dramadžiluk” Almir Imširević kaže da je svjestan da dugo čitanje neće biti nešto što privlači masu ljudi.

“Javno čitanje je možda korak bliže. Ali ja, kao neko ko se bavi dramama, knjigama, pisanom riječju, od čitanja ne odustajem“, istakao je Imširević, naglasivši da smatra da ovaj projekat ima smisla.

Imširević je ovom prilikom zahvalio Festivalu MESS posebno producentici programa “Dramadžiluk” Hani Bajrović-Čardaković.

Bajrović-Čardaković je istakla da su režiju javnih čitanja ponudili iskusnom Alešu Kurtu te mladoj rediteljici Ajli Bešić, a tekstove će čitati glumci sarajevskih pozorišta, kao i oni koji nisu zaposleni.

Ulaz na sve programe “Dramadžiluka” je besplatan a izvodit će se od 2. do 5. oktobra sa početkom u 12 sati u Galeriji Gabrijel u Kamernom teatru 55.

Pored javnih čitanja, bit će kreirana online platforma na kojoj će se arhivirati svi dramski tekstovi koji budu prijavljeni za “Dramadžiluk”, a koja će teatarskim radnicima i umjetnicima služiti za umrežavanje.

Radio AS