Predstojeći vikend će obilježiti umjetnost na ulicama Sarajeva

Ovaj vikend, tačnije subotu i nedjelju 11. i 12. juna, obilježiti će događaji u organizaciji projekta “Kultura na ulice!”.

subotu, 11. juna, Miki Trifunov će izvesti poetsko-muzički performans “Svjedok” u JU Kulturno sportskom centru Vogošća, sa početkom u 19:30 sati uz muzičku pratnju Hamdije Salihbegovića i Nedžada Merdžanovića.

Ovaj performans nazvan je po jednoj od posljednjih pjesama Miroslava Mike Antića, u kojem Miodrag Trifunov izvodi stihove Tina Ujevića, Maka Dizdara, Vladislava Petkovića Disa i drugih pjesnika.

nedjelju, 12. juna, sa početkom u 15:00 sati, svoju umjetničku kreaciju će prezentovati Benjamin Čengić i Saša Peševski u skopu event-a pod nazivom “Stolaboratorija slike” na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo “Stolaboratorija“.

Istog dana, svi ljubitelji muzičke umjetnosti, moći će prisustvovati izvedbama gudačkog kvarteta “Rondo” u 20 sati i hora “Allegro” u 20:30 sati na pozorišnom trgu Susan Sontag u sklopu Projekta “BH Broadway”.

U okviru programa bit će izvedeni valceri kompozitora poput: Franza Lehara, Friedricha “Fritza” Kreislera, Johanna Straussa II i Dmitrija Shostakovicha.

Najljepši valceri klasične muzike svojim šarmom i elegancijom probudiće najskrivenije emocije romantične ljubavi.

Programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!” održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i u narednom periodu, do mjeseca oktobra.

Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta “Kultura na ulice!” je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Sve informacije možete pronaći na zvaničom Facebook i Instagram profilu ovoga događaja.

Radio AS