Najuspješnijim učenicima na kantonalnim takmičenjima dodijeljene diplome i zahvalnice

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo upriličilo je jučer cjelodnevnu svečanost promocije učenika, nastavnika i kolektiva u Kantonu Sarajevo koji su bili najuspješniji na kantonalnim takmičenjima u školskoj 2021/2022. godini.

Uz dodjelu diploma najuspješnijima učenicima, kao i  zahvalnica njihovim nastavnicima, školama i predškolskim ustanovama,  odgajateljima i odgajateljicama, uprličene su i revije kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece i učenika.

Diplome i zahvalnice uručila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota Muminović,  ističući kako naši učenici pokazuju zaista veliki raspon talenata, te da možemo biti sretni i ponosni kakvu djecu imamo. Kako je istakla, znanje i vještine koje djeca posjeduju su ogroman potencijal i razvojna šansa za naše društvo.

“Mi danas proslavljamo izvrsnost. Ovo je kulturno-umjetnička revija i promocija naizvrsnijih učenika koji su se takmičili  u raznim disciplinama od  predškolskog  do srednjeg obrazovanja.  Djeca predškolskog uzrasta takmičila su se u plesu, recitacijama, vokalnim izvedbama i oni su, takoreći, iza sebe ostavili proces malog takmičarskog pogona.  Učenici osnovnih i srednjih škola su se takmičili u različitim disciplinama, a ovdje upoznajemo najbolje, među najboljima, koji su osvojili prva, druga i treća mjesta na kantonalnom takmičenju, te im uručujemo diplome”, izjavila je tom prilikom ministrica.

Istakla je da su ove godine, osim standardnih nastavnih predmeta, u takmičenje  uvedene i nove discipline, kao što su pregovaranje i debatne parlaonice za buduće kreatore društvenih procesa,  sve oblasti prirodnih nauka,  šah i druge discipline koje vježbaju koncentraciju i promišljanje, te potiču  svestranost kod naših učenika.

Diplome za najbolje rezultate iz 22 nastavna predmeta i sekcije dobilo je 330  učenika osnovnih i srednjih škola kao i mališana iz predškolskih ustanova, 222 zahvalnice  su dodijeljene nastavnicima i odgajateljima, a 72 zahvalnice odgojno-obrazovnim ustanovama Kantona Sarajevo.

Radio AS