Predugovore o dodjeli stanova preuzela 103 pripadnika braniteljske populacije u KS

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović uručio je danas kupoprodajne predugovore za dodjelu stana na lokaciji Rosulje, u općini Vogošća, za 103 pripadnika braniteljske populacije.

Pravo na dodjelu stana ostvarilo je osam ratnih vojnih invalida, šest roditelja šehida-poginulih boraca-branitelja, kao i 89 supruga šehida-poginulih boraca-branitelja.

Ministarstvo realizuje ovo pravo određenim kategorijama pripadnika braniteljske populacije, shodno odredbama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine.

Obezbijeđena su sredstva za kupovinu još 12 stanova, čime se konačno rješava lista čekanja pripadnika ove populacije u Kantonu Sarajevo na dodjelu stana.

“Danas ispunjavamo ono što smo obećali ovim ljudima. Mnogi od njih, nažalost, čekaju više od 10 godina da ostvare svoje zakonsko pravo na dodjelu stana, što je porazno, jer, naglašavam, to je njihovo zakonsko pravo a ne poklon. Vlada KS se kreditno zadužila u prošloj i ovoj godini za kupovinu stanova, uključujući i one za koje danas uručujemo predugovore. Ostalo je da dodijelimo još 12 stanova, za koje također imamo obezbijeđena sredstva, a uskoro ćemo i za njih pribaviti neophodne saglasnosti. Sveukupno se radi o 200 stanova koji će biti dodijeljeni porodicama šehida i poginulih boraca, kao i ratnih vojnih invalida. Time smo faktički riješili listu čekanja po osnovu zahtjeva za realizaciju ovog prava u Kantonu Sarajevo”, istakao je ministar Osmanović.

Ratni vojni invalid-paraplegičar Samir Salihagić, nakon dugo vremena, konačno rješava svoje stambeno pitanje.

“Moja porodica konačno ima adekvatan smještaj, a stan i nova lokacija posebno mnogo znače meni, s obzirom da se krećem u kolicima. Sretan sam, više nećemo biti podstanari”, izjavio je, uz riječi zahvalnosti resornom Ministarstvu, jer je intenziviralo realizaciju ovog prava boračke populacije.

Stan u trajno vlasništvo je dobila i supruga šehida Sadžida Južić iz Ilijaša. Kazala je kako je sretna jer sada vidi bolju perspektivu za sebe i svoju djecu.

Ismet Imamović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja KS, kazao je kako mnogi pripadnici boračke populacije, nažalost, nisu dočekali ovaj trenutak.

“Sve je ovo trebalo da se uradi prije 20 godina. Na sreću, lista čekanja je prošlost, zahvaljujući ovoj Vladi i resornom ministarstvu koji su iznašli mogućnosti da je riješe”, istakao je.

Radio AS