Počela podjela voća uz topli obrok u javnim kuhinjama Kantona Sarajevo

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović  posjetila je danas, sa saradnicama, Narodnu kuhinju “Stari Grad-tetka Zilha”, gdje je razgovarala s korisnicima usluga i uposlenicima ove javne kuhinje.

Kanton Sarajevo, putem pomenutog Ministarstva, sufinansira rad ove, i još pet javnih kuhinja, za što je u Budžetu za ovu godinu osigurano 2.649.123 KM. Sredstva su namijenjena za rad kuhinja, nabavku namirnica za topli obrok, kao i za obezbjeđenje suhog obroka korisnicima.

Ministrica Prvulović potvrdila je da je prije dva dana počela distribucija voća u javnim kuhinjama Kantona Sarajevo, u skladu s dopunjenim Pravilnikom o normativu namirnica potrebnih za pripremu jednog toplog obroka, a kojim je prehrana u javnim kuhinjama obogaćena svježim voćem. Banane se distribuiraju korisnicima ponedjeljkom i četvrtkom, jabuke utorkom i petkom, a srijedom narandže, obzirom na doba godine. Za ove namjene je u budžetu Ministarstva obezbijeđeno dodatnih 400.000 KM godišnje. Ministrica je podsjetila da je Uredbom koju je nadavno donijela Vlada KS omogućeno da prehrana u javnim kuhinjama bude obezbijeđena i najmlađima, odnosno djeci do jedne godine života.

Upravnik Narodne kuhinje “Stari Grad-tetka Zilha” Amir Radeljaš je zahvalio na podršci resornom Ministarstvu zbog njihovog kontinuiranog nastojanja da se obroci za korisnike stalno poboljšavaju.

“Ministarstvo strogo vodi računa o nabavci namirnica, a ono što je najvažnije jeste da su kvalitetne, higijensko-epidemiološki ispravne i da dolaze na vrijeme. Nastojimo da obroke stalno obogaćujemo. Imamo i brojne donatore, a sve što donesu ostaje našim korisnicima”, naveo je Radeljaš.

Istakao je da po topli obrok ovdje svakodnevno dolazi 638 građana Sarajeva, mahom starije životne dobi. Broj korisnika varira, a pomoć često zatraže i građani mlađe životne dobi nakon što se nađu u teškim životnim okolnostima. 

“Imamo i pozive naših sugrađana koji su u stanju potrebe. Odmah po pozivu mi reagujemo, spremimo i dostavimo paket osnovnih životnih namirnica, te i tako nastojimo pomoći”, dodao je Radeljaš.

Istakao je da su svi korisnici Narodne kuhinje “Stari Grad-tetka Zilha” zadovoljni obrocima.

Radio AS